| |||||
|
dissabte, 3 de gener de 2009 > El tripartit reacciona ara en bloc a la proposta de finançament de Solbes
ERC rebaixa el to i avala l'estratègia negociadora de la Generalitat, que assegura que el document no incompleix l'EstatutEMILI BELLA. Barcelona La proposta de finançament del ministre Pedro Solbes no incompleix l'Estatut, però tampoc en garanteix el compliment. Aquesta és la lectura consensuada del govern, que ahir va escenificar una posició conjunta després d'una reunió de la part catalana de la comissió mixta Estat-Generalitat d'afers econòmics. El conseller Antoni Castells va insistir que hi ha hagut avenços, però no prou. El republicà Josep Huguet va secundar les paraules de Castells, que contrasten amb les declaracions de dimarts del secretari general d'ERC, Joan Ridao, que va afirmar que el model del ministre «dinamita l'Estatut». Les observacions de la Generalitat a la proposta quedaran recollides en un document que remetran a Solbes per continuar negociant, «sense pressa».
Els socis del tripartit elaboraran un document de rèplica a la Propuesta de bases para un acuerdo, del ministre Solbes, que defensarà la literalitat de l'Estatut. D'aquesta manera, unifiquen la reacció al model que ofereix Madrid, després que, en un primer moment, ICV, però especialment ERC, hi manifestessin el seu rebuig enèrgic perquè «dinamita» l'Estatut. En canvi, ahir el conseller d'ERC, Josep Huguet, avalava l'estratègia negociadora del govern, i Ridao afirmava que «no ve d'un dia ni de dos» per pactar el nou finançament, ja que l'objectiu de la Generalitat ha de ser acordar un model que sigui «bo» per a Catalunya. ICV havia estat menys crítica que ERC amb la proposta de Solbes: el secretari general ecosocialista, Joan Herrera, tot i lamentar-ne la inconcreció, va dir dimarts que el document de base «permet treballar» per assolir l'acord. Després de la reunió de la comissió mixta, a la qual també va assistir el conseller Joan Saura (ICV), Castells va desglossar els avanços però també les indefinicions i insuficiències que, a parer del tripartit, presenta el document, amb un perill principal. «Segons com s'acabi concretant el model que es desprèn de les bases, no estaríem disposant del model que proposa l'Estatut», va explicar. En el mateix sentit, Huguet va reclamar el compliment estricte dels dictats de la normativa catalana amb un doble advertiment, tant al PSOE com a CiU: «No hi ha marge per a l'especulació sobre com es pot interpretar l'Estatut, ni a la baixa, ni a l'alça.» El conseller va bandejar les demandes de CiU, per tal que ara «no demani el que no va demanar quan va negociar amb Madrid». |
Els avenços - Per primer cop es reconeix el problema de manca de recursos de les comunitats i l'Estat n'apunta d'addicionals. - El document accepta que l'anivellament, un «aspecte clau», s'ha de limitar als serveis bàsics: sanitat, educació i serveis socials. - Reconeixement de la població com a indicador bàsic per al càlcul de les necessitats de despesa. - Compromís d'actualitzar anualment la població i la capacitat fiscal, i de revisar cada cinc anys els paràmetres estructurals del sistema per restablir l'equilibri vertical. - Inclusió d'un fons de competitivitat, dins del de convergència, adreçat a les comunitats autònomes que paguen més impostos que la mitjana i després obtenen menys recursos; es vincula els ingressos a la capacitat fiscal dels territoris. - Es reconeixen els costos del bilingüisme, una prestació de serveis que té un cost superior al que tenen les comunitats amb una sola llengua. - Reconeixement de la cistella d'impostos establerta en l'Estatut i ampliació de la capacitat normativa sobre alguns tributs. Les insuficiències - Indefinició de la concepció del model de finançament. - No es garanteix el principi d'ordinalitat. - No garanteix que es consolidin les situacions injustes de l'actual model, que cal corregir. - Cal aclarir la dinàmica del model, és a dir, com evolucionaran els recursos addicionals, especialment els del fons de competitivitat. - Indefinició dels indicadors de necessitats: no s'hi inclouen variables com ara la immigració, i hi ha variables que plantegen dubtes. - Les atribucions al Consorci Tributari són insuficients respecte a les que estableix l'Estatut: gestió, recaptació, liquidació i inspecció. - Reconeix el principi de lleialtat institucional, però «no es veuen clars» els mecanismes per fer-lo efectiu.
|
NOTÍCIES RELACIONADES |
|