| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | diumenge, 22 de desembre de 2024


divendres, 2 de gener de 2009
>

La plataforma Cel Net diu «prou»

L'entitat de la vall del Francolí s'oposa a l'ampliació industrial prevista al pla territorial parcial del Camp de Tarragona

JORDI PRADES. El Morell

+ Tres dels membres de la plataforma fotografiats aquesta setmana als terrenys del Morell contigus al polígon Nord (al fons), destinats a l'ampliació industrial. Foto: MARTA MARTÍNEZ

Sense pressa i sense fer soroll però amb voluntat ferma i decidida. La plataforma Cel Net de la vall del Francolí, associació ciutadana legalment constituïda, ja ha recollit mig miler de signatures «per aturar el creixement de la gran indústria dins del polígon Nord del Camp de Tarragona i alhora per exigir un control objectiu i verídic de les emissions contaminants que diàriament es duen a terme per les empreses instal·lades a la vall del Francolí», segons el manifest que ha distribuït per donar-se a conèixer.

El portaveu de l'entitat, Xavi Catà, explica que el nucli de Cel Net el formen actualment una quinzena de persones i que està obert a noves incorporacions: «Hi ha representats diversos sectors de la societat civil del Morell, la Pobla de Mafumet, Vilallonga, etc., com ara professionals de l'ensenyament, el dret, el comerç, el disseny gràfic, l'arquitectura, el sector immobiliari...»

L'associació va sortir al carrer per la castanyada i també per les festes del Morell i de Vilallonga del Camp. «La conversa sobre els efectes de la indústria contaminant fa molt temps que és al carrer, per això hi hem sortit, per posar de manifest aquest estat d'opinió i passar de la conversa de cafè al debat de qualitat.»



REIVINDICACIONS
És per això que Cel Net s'adreça «a les administracions públiques i, en especial, als ajuntaments dels pobles afectats» i els demana «la difusió de tota mena d'informació que detalli els greus efectes i riscos que les emissions de la indústria química tenen sobre la població»; «la promoció d'activitats de conscienciació de la ciutadania sobre els efectes nocius de les emissions contaminants»; «l'existència de projectes i actuacions sobre aquesta indústria, dirigides a minvar els seus efectes sobre el medi ambient», i «un control real de totes les emissions contaminants».

En aquest sentit posen en dubte la validesa dels controls actuals i reclamen l'aplicació de totes les millores tècniques disponibles per reduir les emissions i la realització d'estudis epidemiològics sobre la repercussió de la contaminació en la salut de les persones. També qüestionen el sistema utilitzat per informar sobre les emissions «perquè, per exemple, no es pot obligar ningú a tenir internet per consultar-les» i perquè, afirmen, no resol els dubtes que es generen en cas d'activació de les torxes de seguretat o d'episodis de pudors o sorolls.



LA GENT HO ESPERAVA
«Intentem destapar el silenci i hem vist que la gent respon, que estava esperant una iniciativa com aquesta», afirma Catà. «Fins i tot», afegeix, «hi ha treballadors de la indústria petroquímica que han signat». Això s'explica, segons la plataforma, perquè Cel Net no va en contra de ningú, sinó a favor dels interessos col·lectius dels afectats pel creixement industrial pesant de la zona: «Les grans indústries donen feina a molta gent, estan aquí instal·lades i no les mourem, tampoc és la nostra pretensió. No volem que ningú es quedi sense feina però, hi treballem o no, tots respirem el mateix aire i hem de demanar tota la informació i tots els mitjans per pal·liar i minimitzar les greus conseqüències i repercussions que això té per a la salut de tots», afirma el col·lectiu.

Els pròxims passos de Cel Net seran presentar-se a la ciutadania i les entitats del Morell i la Pobla però també de Vilallonga, Puigdelfí, Perafort, la Secuita i Alcover, atès que «comparteixen el mateix problema» i que «serà la força de la ciutadania la que ens donarà la força necessària per aconseguir els nostres objectius».



 NOTÍCIES RELACIONADES

>Dependència «excessiva»

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.