| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 22 de novembre de 2024


dimecres, 31 de desembre de 2008
>

I el 2009, què farem?



E.P. L.M..

Encara que els experts han excel·lit a demostrar durant els darrers mesos que l'economia no és una ciència exacta, tothom coincideix a hores d'ara que el 2009 no serà millor. Ben al contrari, sindicats, administracions i empreses coincideixen a grans trets que l'atur augmentarà.

El secretari general de CCOO a Tarragona, Jaume Pros, ha advertit: «La no-renovació de contractes ja no serà possible i moltes empreses més presentaran expedients de regulació». Wifredo Miró, secretari general de la UGT a les Terres de l'Ebre, hi coincideix i sosté que la crisi només ha esclatat. «El 2009 serà un any molt dur, amb empreses que entraran en crisi i la pèrdua d'un nombre important de llocs de treball.» Des de les administracions, s'admet que es perdran llocs de treball, però es confia que les mesures que ells han endegat tinguin efecte. Així ho creu el delegat de Treball a les Terres de l'Ebre, José Martín: «La injecció econòmica al sistema bancari ha d'arribar a les empreses i evitar que aquestes vegin en els expedients la solució a les seves dificultats.»

L'increment de l'obra pública durant els propers mesos, derivada de l'aprovació dels pressupostos de les diferents administracions, «donarà sortida a llocs de treball de la construcció ara paralitzats», segons el delegat de Treball al Camp, Josep M. Solanes. També confia que els bancs i caixes tornin a atorgar préstecs i revifin l'economia en general, i l'automoció en particular. Solanes destaca que la formació als desocupats és una de les claus per trobar feina, i recorda que han destinat 4,6 milions addicionals per aquest capítol al Camp.

La distància entre els sindicats i el govern, però, s'eixampla clarament quan es parla del model econòmic de futur per a les comarques tarragonines.



POTSER PER UNA ALTRA PORTA
Pros sosté que «no és normal» l'excessiu pes de la construcció i els serveis en el creixement de la darrera època. «D'aquesta crisi no en sortirem igual que hi hem entrat. Hem de tenir l'habilitat de sortir amb una altra base, perquè els que fins ara han estat els dos motors ho han estat gràcies a un mercat laboral precari.» Segons ell, «si no canviem el model, les crisis seran cícliques; hi ha un moment que ja no es pot construir més...». Wifredo Miró hi coincideix: «Un model econòmic basat en la construcció i els salaris baixos no té futur. No sortirem per la mateixa porta que hem entrat a la crisi.»

Mentrestant, Solanes creu que «la construcció es recuperarà i continuarà sent important, perquè tenim un clima ideal per tenir segones residències». A Catalunya, hi ha un estoc de 222.000 pisos, dels quals el 12,8% són a Terres de l'Ebre i el 9,3%, al Camp. El govern també confia en les energies alternatives –tot i el darrer decret estatal que penalitza les primes per la solar– i el biodièsel.



 NOTÍCIES RELACIONADES

>Un mal any

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.