La proposta inicial la va presentar l'enginyer Martirià Figueras al maig passat, i preveia dos tipus d'estructures: els arbres i també unes peces de «disseny singular» fetes amb els mateixos criteris de sostenibilitat però que «s'integraran i adequaran al lloc», adoptant altres formes ornamentals, que no es concreten. Aquests segons models, de més abast i dels quals l'enginyer proposava fer-ne cinc, tenien un cost estimat de 27.840 euros (24.000 més el 16% d'IVA).
Pel que fa als arbres, que es diu que tindran «dissenys variats», la proposta avança l'alçària, de 9 a 12 metres, i les dues opcions energètiques que finalment s'han concretat: la dels que s'il·luminen amb energia solar i la dels «interactius», que s'encenen aprofitant l'energia generada pedalant sobre unes bicicletes connectades a l'estructura. En ambdós casos, ja s'establia també el sistema d'enllumenat LED, que s'ha fet servir en les sis unitats presentades la setmana passada per la tinenta d'alcalde de Medi Ambient, l'ecosocialista Imma Mayol.
L'enginyer proposava instal·lar una vintena d'arbres metàl·lics, dels dos tipus, que ascendien a 360.000 euros més IVA. Si se sumen als 120.000 (també més IVA) de les cinc peces «singulars», donaven un pressupost total de 556.800 euros. La proposta feta a l'agost per l'àrea de Medi Ambient de Barcelona ja retallava la xifra d'arbres, per disminuir la despesa: en preveia només deu, i quatre elements singulars. Finalment, però, tot va quedar en només sis arbres (quatre de solars i dos d'interactius), que han generat polèmica precisament pel seu cost: quasi 36.000 per cap.
Tot i la petició d'aquest diari, l'Ajuntament no va precisar ahir quins canvis hi ha hagut entre el primer disseny i el definitiu que justifiquin un augment tan significatiu del cost previst inicialment, i es va limitar a insistir, mitjançant una portaveu, que la modificació «és normal», perquè el preu que consta en la proposta inicial era només una estimació prèvia a la realització del projecte executiu, tal com adverteix el mateix document.