Donés va assenyalar directament bancs i caixes com a principals culpables del descens de les vendes. Al seu parer, els promotors i constructors estan fent la seva feina, abaixant els preus i acostant-los als màxims establerts pel Decret de Preu Concertat Català. I considera que el mercat s'ha començat a reactivar, sobretot a partir de l'estiu, en què hi ha hagut un augment significatiu de visites a les oficines de venda d'habitatges. «Però les operacions no es materialitzen per falta de finançament. Quan les obres d'una promoció acaben, els habitatges no estan venuts. I, en el cas de les vendes pactades, el ciutadà les anul·la perquè no li donen la hipoteca», afirma.
MÉS DEL 50%
El gremi afirma que no té dades sobre el descens de vendes. «Però aquelles informacions que apunten que han baixat a menys de la meitat, segur que són certes», assegura. I la situació que augura l'estudi realitzat pel gremi és realment pessimista: «Si els actuals ritmes de venda no s'incrementen a curt termini, la destrucció d'ocupació i el tancament d'empreses pot assolir nivells no vistos mai en altres períodes de crisi.»
Donés va reclamar que «s'aclareixi de quin volum real de finançament es disposa per reprendre l'activitat» i va criticar que les entitats bancàries que van signar el Decret de Preu Concertat Català «el tenen gairebé congelat». El gremi va fer una simulació, acudint a cinc bancs i caixes de la demarcació, de les quals tres van dir que no sabien res del preu concertat i les altres dues, que ho estaven estudiant. Donés va reclamar que les entitats «financin el 100%» del cost dels habitatges.
«PRUDÈNCIA»
El director territorial de Caixa Catalunya, Antoni Arimon, i el cap de servei d'estudis, Xavier Segura, van manifestar ahir, en relació amb les crítiques que es fan a les entitats financeres sobre els crèdits, que «no s'ha tancat l'aixeta», però sí que ara s'és més «prudent». Segons van destacar, Caixa Catalunya està creixent al voltant d'un 6% interanual en aquest apartat. Aquestes declaracions les van fer durant la presentació a Girona de l'anuari econòmic comarcal de l'entitat. L'autor de l'estudi, Josep Oliver, va dir que «s'ha viscut una etapa de diner massa abundant i barat» i que es pronosticava un reajustament econòmic.