La Ruta del Cister vincula històricament la comarca de la Conca de Barberà, l'Alt Camp i l'Urgell i, per tant, més d'una seixantena de municipis. El llibre Cister. Monestirs reials a la Catalunya Nova posa en evidència aquest passat comú en implicar en una única publicació la relació històrica d'aquests territoris. Nou historiadors i experts lligats a la zona: el pare Jesús M. Oliver, Valentí Gual, Gener Gonzalvo, Josep Prats, Josep Baluja, Antoni Carreras, Josep Maria Sans Travé, Joan Duch i Josep Maria Rovira han treballat durant un any per plasmar en 152 pàgines diferents àmbits: l'art, l'entorn geogràfic i social, el model de vida de l'orde del Cister, etc. El contingut de l'obra es complementa amb un centenar d'imatges algunes d'inèdites, del fotògraf Josep Borrell Garciapons i és la primera publicació d'aquestes dimensions que es fa al voltant de la Ruta del Cister, segons assegurava Josep Maria Rovira, comissari de l'exposició: «S'ha ampliat el text perquè el de l'exposició és més abstracte» i s'ha incidit més a fons en l'estudi del territori, els monestirs i les comarques, deia Rovira.
Cossetània Edicions ha editat un miler d'exemplars d'aquest llibre dins la col·lecció El Bagul, que es vendran a les llibreries al preu de 15 euros. Segons el mateix Rovira, aquesta és una manera de divulgar la història de la Ruta del Cister més enllà de l'exposició i fer-la perdurar en el temps.
Cister. Els monestirs reials a la Catalunya Nova es va presentar ahir en un acte a la sala de cups del monestir de Poblet, on també es va inaugurar l'exposició homònima.