El programa està previst que s'aprovi el febrer del 2009, però el procés de participació s'ha endegat amb un document sobre la taula en el qual en el capítol de noves propostes per a instal·lacions on tractar la brossa surt la necessitat de construir una incineradora o un dipòsit on portar les bales de rebuig que generen els ecoparcs de l'àrea metropolitana després del procés de tractament de les escombraries. La incineradora o el dipòsit hauria de tractar unes 300.000 tones de rebuig. Aquestes dues instal·lacions rebrien la brossa tractada anteriorment en una altra planta, que també s'hauria de construir, tal com ara fan els ecoparcs, però de dimensions més petites que els ecoparcs actuals que hi ha a la planta metropolitana, segons va explicar el gerent de l'entitat metropolitana de medi ambient, Carles Conill. El gerent de l'entitat, però, assenyala que únicament és un document de treball el contingut final del qual haurà d'estar subjecte al que dicti el futur pla territorial d'infraestructures que enllesteix l'Agència de Residus del Departament de Medi Ambient, que està pendent d'aprovació. La decisió d'escollir una de les dues instal·lacions una incineradora, o planta de valorització energètica, tal com s'anomena en el document, o bé un abocador o dipòsit on col·locar les bales de rebuig de la brossa serà, finalment, política. En aquest sentit, la directiva europea de residus aposta per la incineració més que no pas per la construcció d'abocadors argumentant que de la incineració encarà s'obté un producte, en aquest cas, energètic.
DIPÒSIT AL PINELL DE BRAI
Paral·lelament a l'elaboració del programa metropolità de gestió de recursos, ahir mateix l'empresa Puigfel, gestora de l'abocador de Cerdanyola del Vallès, on s'envien les bales de rebuig de les escombraries de l'àrea metropolitana, i l'Ajuntament del Pinell de Brai, a la Terra Alta, van ratificar un conveni per convertir una argilera de 55 hectàrees en dipòsit per a les bales de rebuig procedents de l'àrea metropolitana. El gerent de l'entitat, Carles Conill, va assegurar ahir que desconeixia aquest conveni. «El conveni que ens uneix a Puigfel es limita al dipòsit de Cerdanyola», va destacar. Conill, a més, va assegurar que l'aposta de l'entitat metropolitana és que les instal·lacions de tractament de les escombraries s'instal·lin pròximes al lloc on s'origina la brossa. «Creiem en aquest principi i per tant la nostra aposta és que qualsevol instal·lació nova s'implanti a l'àrea metropolitana», hi va afegir.
Arran del conveni, el municipi del Pinell de Brai rebrà 100.000 euros per tramitar els permisos, i l'import de 2 euros per cada tona que vagi a l'abocador. L'alcalde, Pere Martí, calcula ingressar 300.000 euros anuals, ja que cada any hi podrien entrar 150.000 tones. A més, considera que és un projecte que no comporta cap perill. «No es tracta de fer un abocador sinó de restaurar un espai degradat», va dir.