| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dijous, 28 de novembre de 2024


dissabte, 22 de novembre de 2008
>

Prop de 1.500 afiliats gironins han deixat de cotitzar en nou mesos a la Seguretat Social

La UGT insta l'administració a materialitzar la seva «solidaritat» amb recursos per a la reinserció laboral

ANNA PUIG. Girona
El nombre d'afiliats a la Seguretat Social a les comarques gironines s'ha reduït de gairebé 1.500 persones en menys d'un any, segons dades del sindicat UGT. El sector més perjudicat ha estat la construcció, amb un descens de 6.384 afiliats, i la indústria (1.387), principalment dels sectors com ara el tèxtil, la fusta i la mineria. A l'altre extrem hi ha l'hoteleria, que ha augmentat de 7.537 persones. La compensació entre altes i baixes acaba amb un resultat de 1.500 afiliats menys que al desembre. Segons la UGT, «la forta tramuntanada de presentacions d'ERO a la demarcació» continuarà en augment, i per aquest motiu insta les administracions a materialitzar «el seu suport i solidaritat amb recursos i partides per a la reinserció laboral».


Per sectors, el més malparat pel que fa a la reducció d'afiliats és, amb diferència, el de la construcció. Tot seguit hi ha la indústria, que al setembre ja havia perdut 1.387 llocs de treball respecte del desembre de l'any passat. En canvi, el sector serveis compensa la balança, amb un augment de 6.278 afiliats. L'agricultura, de moment, aguanta l'embat, amb un increment de 84 persones. Malgrat això, la majoria de subsectors productius han perdut afiliats –vegeu gràfic que acompanya aquesta informació.

La secretària general de la UGT a les comarques gironines, Dolors Bassa, i el secretari de coordinació sectorial del sindicat a Catalunya, Camil Ros, van presentar ahir aquestes dades i el pla de rescat que ha elaborat la UGT, en què es proposa a l'administració la concessió d'ajuts a escala sectorial i territorial per pal·liar els efectes de la crisi.



PLA DE RESCAT
En concret, el pla insta a aprovar un decret llei que permeti als afectats per un ERO no perdre antiguitat d'atur i, quan es reincorporin al mercat laboral, ho facin amb les mateixes condicions que tenien abans d'anar a l'atur. A part, s'exigeix a l'administració que inverteixi en les empreses, amb crèdits que donin liquiditat o amb subvencions per a la innovació. «No n'hi ha prou amb paraules de solidaritat i suport. L'administració té els mateixos recursos pressupostats que l'any passat. I tant Generalitat com Estat han d'endeutar-se més i injectar diners a les empreses», va dir Ros, que va amenaçar de fer pujar el to de les reivindicacions i mobilitzacions «si no hi ha un canvi». A més, va afegir: «Si hi ha diners per a la banca, també n'hi ha d'haver per als aturats.» Ros creu que la situació a Barcelona –amb expedients massius com el de Nissan– és només la punta d'un iceberg que s'anirà estenent pel territori, ja que a la demarcació hi ha empreses que depenen directament del sector de l'automoció.


Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.