| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dissabte, 30 de novembre de 2024


divendres, 21 de novembre de 2008
>

Assalt a la UB

Tres mil persones ocupen pacíficament el rectorat i els estudiants forcen una reunió amb la comissionada Blanca Palmada

MARCEL BARRERA. Barcelona
El moviment estudiantil va demostrar ahir que té força per intentar aturar el procés de Bolonya. La manifestació que va recórrer el centre de Barcelona i en què es va detenir un alumne de la UB i van quedar ferits lleument 6 mossos i 23 estudiants, va acabar amb l'ocupació per sorpresa de l'edifici històric de la Universitat de Barcelona per part d'unes tres mil persones, que literalment van fer un assalt a l'edifici on hi ha el rectorat. Els estudiants, que aquesta setmana també han aconseguit aturar moltes classes a la UAB i a la facultat del Raval de la UB, van forçar, a més, una reunió ahir al vespre amb la comissionada per a Universitats i Recerca, Blanca Palmada, i l'actual president de torn de les universitats públiques, Josep Joan Moreso.


+ Una imatge dels estudiants, ahir al migdia, poc després d'entrar a l'edifici històric de la UB; a la plaça Universitat de Barcelona. Foto: JUANMA RAMOS

El rectorat de la UB està ocupat pels estudiants, i la intenció és mantenir la protesta de manera indefinida, fins que la Generalitat aturi el procés de Bolonya i obri una via de diàleg amb els estudiants que ahir al vespre, després d'una jornada molt tensa, semblava possible. Els estudiants van aconseguir forçar una reunió al vespre amb la comissionada després que el rector en funcions de la UB, Josep Samitier, va fer de mitjancer i va demanar a Palmada que es trobés amb els estudiants.

Tot i la trobada, Hugo Alvira, un dels reunits, va expressar el seu «escepticisme» després de la reunió, a la qual també van assistir els estudiants Pere Duran i David Carmona; el president de l'Associació Catalana d'Universitats Públiques (ACUP), Josep Joan Moreso, i el rector Samitier. Passades les deu de la nit, el comissionat va expressar en una nota de premsa la seva «disposició a mantenir obert un espai de diàleg a l'entorn dels aspectes que han plantejat amb relació a l'aplicació de l'Espai Europeu d'Educació Superior».



TANCADA TOTA LA NIT


La trobada es va fer després d'una jornada que es recordarà. Unes tres mil persones van entrar ahir cap a dos quarts de dues del migdia a l'edifici de la plaça Universitat, on s'imparteixen classes de matemàtiques i filologia catalana, amb crits a favor de la universitat pública i lemes com ara «El pla de Bolonya encara es pot aturar». La irrupció dels estudiants va ser pacífica, encara que hi va haver desperfectes en una de les càmeres de vigilància del recinte i durant una estona va caure la xarxa elèctrica de l'edifici a causa de la ruptura d'un cable, segons fonts de la universitat. La UB va decidir prendre's l'ocupació de manera positiva i va posar a punt espais i els lavabos de l'edifici. A la nit es va entrar menjar per al sopar. «Hem de procurar que els estudiants estiguin bé i esperar que el conflicte es resolgui tan de pressa com sigui possible», va explicar ahir a El Punt el vicerector d'Estudiants, Jordi Matas. Ahir al vespre hi havia uns dos-cents estudiants disposats a passar tota la nit amb sacs, com aquesta setmana ha passat a la Facultat de Polítiques de la UAB i a la de Geografia, Història i Filosofia de la Universitat de Barcelona. Es va triar el rectorat perquè és un dels edificis universitaris més representatius, i el fet d'haver-lo ocupat suposa un salt qualitatiu en l'estratègia estudiantil d'escampar la protesta a totes les universitats públiques.



MÉS OCUPACIONS


Les mobilitzacions no s'aturaran, ja que s'ha anunciat que dilluns s'ocuparà, entre d'altres, la Facultat de Lletres de la UAB. L'última ocupació d'aquesta facultat va acabar, el 4 de març passat, amb la polèmica càrrega dels Mossos d'Esquadra. De fet, una de les reivindicacions dels estudiants és que la UAB arxivi els 31 expedients oberts contra estudiants per haver boicotejat reunions de govern de la universitat i haver fet malbé material.



ATURAR EL PROCÉS


Els estudiants, amb la pressió de les tancades, pretenen que s'obri un diàleg amb l'administració que faci aturar un procés que només fa uns mesos el conseller d'Universitats, Josep Huguet, estava disposat, si més no, a alentir. «Sóc partidari de fer el procés de Bolonya en cinc o sis anys, no cal tenir pressa», va dir el conseller a l'abril en una entrevista a aquest diari. En la mateixa entrevista, Huguet deia que «fer-ho de cop provocaria moltes frustracions». Aquesta setmana, la comissionada Blanca Palmada ha assegurat que no hi ha marxa enrere en la implantació de les noves carreres perquè la Generalitat no pot fer «insubmissió ni saltar-se» el calendari que el ministeri ha establert.



MARXA AMB 29 FERITS


L'ocupació de l'edifici històric de la UB es va fer després d'una manifestació convocada per la Coordinadora d'Associacions d'Estudiants (CAE) que es va fer amb el lema «Ahir llibertat, avui graduat, demà precarietat. Defensem la universitat pública. No al pla Bolonya».

En la protesta es van viure moments de molta tensió, després que els estudiants que anaven a la capçalera de la manifestació van intentar trencar el cordó dels Mossos d'Esquadra que impedien, a l'altura de la plaça Catalunya, el pas de la marxa per la Rambla. Es va produir un xoc entre els estudiants i els policies, que van carregar amb porres contra els manifestants en dues ocasions.

El balanç de l'enfrontament va ser de 29 ferits lleus, dels quals, sis mossos i 23 estudiants. Un dels estudiants, amb fractura al canell, va ser atès a l'hospital Clínic. També va haver de ser atès a l'hospital un fotoperiodista del diari El Público. En la manifestació també es va detenir un alumne de 20 anys que estudia dret a la UB i que va ser alliberat a la tarda.

Un grup d'estudiants es van concentrar davant de la comissaria que els Mossos tenen a les Corts per defensar el company i militant del Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC). Els Mossos, que l'acusen de desordres públics i d'atemptat, el van detenir després de la manifestació.



ELS MOSSOS A LA POMPEU


Al campus de la Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), una quinzena d'estudiants van bloquejar durant unes dues hores amb cadenes les portes principals d'accés dels edificis Roger de Llúria i Jaume I. El rector de la universitat, Josep Joan Moreso, es va traslladar fins als llocs dels fets i els Mossos d'Esquadra van anar fins al campus per trencar les cadenes i permetre l'accés de les persones. En un comunicat fet públic ahir al vespre, el SEPC va demanar la dimissió de Moreso i del vicerector Josep Fargues per «haver permès l'entrada dels Mossos d'Esquadra al recinte universitari».



PROTESTES ARREU


Tant la CAE com el SEPC van valorar la jornada de protestes com un «èxit total». El sindicat independentista, que havia convocat protestes en onze ciutats, va xifrar en vint mil el total d'alumnes que van sortir ahir al carrer.

 NOTÍCIES RELACIONADES

>safareig

>Els alumnes contraris a Bolonya assalten el rectorat de la UB

>Els alumnes contraris a Bolonya assalten el rectorat de la UB

>Els contraris a Bolonya assalten el rectorat de la UB

>Els contraris a Bolonya assalten el rectorat de la UB

>Els contraris a Bolonya assalten el rectorat de la UB.

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.