| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimarts, 3 de desembre de 2024


divendres, 21 de novembre de 2008
>

Més de 300 estudiants es manifesten a Girona contra el procés de Bolonya

A Olot van ser més de 200, i la vaga dels estudiants als centres de secundària va tenir un seguiment irregular

ORIOL MAS. Girona
La manifestació convocada a Girona pel Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) en contra del procés de Bolonya va congregar unes 350 persones, que van protestar contra el que consideren una privatització de la universitat i un disseny dels estudis en funció dels interessos empresarials. Els manifestants, provinents sobretot de centres de secundària, van sortir de la plaça Catalunya i van anar fins a la delegació d'Educació, on es va llegir un manifest. A més, havien convocat a la vaga els alumnes de batxillerat i secundària, si bé el seguiment va ser desigual en funció dels centres i de les comarques. Alumnes de la UdG també es van afegir a la vaga. La manifestació també es va fer a Olot, on es van aplegar unes 250 persones, segons el SEPC.


+ Un moment de la manifestació, quan passava per la Gran Via. Foto: LLUÍS SERRAT

La manifestació, encapçalada per una pancarta on es podia llegir «No a la privatització», va sortir passades les 12 del migdia de la plaça Catalunya i una hora més tard arribava a la plaça del Lleó, després de passar pel carrer Santa Clara i la Gran Via. Davant la delegació d'Educació, el portaveu del SEPC, Aleix Jiménez, va llegir un manifest on definia la declaració de Bolonya com «el procés de privatització i mercantilització de la universitat pública». Pel sindicat, això ja s'ha començat a notar amb un més gran poder de decisió de les empreses en els òrgans de govern universitaris i la devaluació de les titulacions que obliga a cursar màsters i postgraus de «preus privatius». La manca de diàleg amb els col·lectius d'estudiants, la vocació de servei social i no empresarial de la universitat i el manteniment de la qualitat van ser uns altres dels arguments exposats pel SEPC, que considera que amb el procés de Bolonya la universitat serà accessible només per a les elits econòmiques. En aquest sentit, denuncien que el nou model –amb més treballs i el control d'assistència a classe– farà que molts joves no puguin treballar per pagar-se els estudis, i no puguin accedir-hi.

Abans d'acabar l'acte, Jordi Gasulla, del Consell d'Estudiants, va recordar que en el referèndum que van organitzar la setmana passada a la UdG sobre si l'alumnat volia que s'aturés el procés de Bolonya per engegar de nou un procés sobre el futur de la universitat pública, un 94% dels votants van votar a favor d'aquest punt. D'altra banda, Jiménez va explicar que aquest és el novè any que fan la manifestació, i que tot i tenir la percepció que no els faran cas, continuaran insistint per evitar l'aplicació del procés. Pel que fa al seguiment de la vaga, les xifres que va donar el portaveu del SEPC contrastaven amb les que tenia el Departament d'Educació [vegeu la peça lateral]. Pel SEPC, a batxillerat havien fet vaga gairebé el 100% dels alumnes, mentre que a secundària les xifres havien baixat entre el 70 i el 80%. A la Universitat, tot i no haver-hi cap convocatòria, un 60% de l'alumnat s'havia afegit a la vaga.

Pel que fa a Olot, la protesta va aplegar més de 200 persones, que van sortir de la plaça de l'Àngel i van anar fins al Firalet, on es va llegir el mateix manifest. En cap de les manifestacions hi va haver incidents.



 NOTÍCIES RELACIONADES

>Assalt a la Universitat de Barcelona

>«No sé si han fet vaga o han fet festa»

>Un procés que va tard i malament

>Homenatgen 122 docents jubilats

>Gimcana de les llengües.

>Uns tres-cents estudiants gironins surten al carrer contra el procés de Bolonya

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.