El Consorci del Centre Direccional s'ha limitat a dir que l'informe sobre Can Planas «no està aprovat», i que en la reunió de divendres passat «el consell es va donar per assabentat» de la primera part dels treballs encarregats a Idom. El treball fa una diagnosi de la contaminació actual del sòl i proposa fins a cinc actuacions per arreglar l'abocador. L'octubre passat, Els Verds-Alternativa Verda van dir que el consorci tenia l'informe d'Idom des del setembre, i ahir El Punt va saber que estava previst presentar l'informe al consell del consorci del 16 d'octubre, però finalment es va deixar sobre la taula.
Tot i que el consorci no ha volgut fer pública cap dada, aquest diari ha pogut saber que Idom planteja fins a cinc actuacions per tractar els residus d'alumini de Can Planas. Totes elles van més enllà dels sis milions d'euros que es pensaven gastar inicialment les administracions. L'actuació més cara s'acosta als 200 milions d'euros i comportaria extreure les més de 100.000 tones de restes alumíniques que hi ha enterrades a la zona i fer el seu reciclatge en una planta de residus especials. En canvi, la més econòmica està pressupostada en gairebé 50 milions i proposa no retirar els residus i fer pantalles de formigó per segellar la zona. En cap de les opcions plantejades no es permetria edificar-hi res a sobre.
QUI HO PAGA?
Segons un conveni que es va fer públic el febrer de l'any 2007, les administracions que assumeixen els costos de la restauració de l'abocador de Can Planas són l'Agència de Residus de Catalunya, l'Entitat Metropolitana de Serveis Hidràulics i Tractament de Residus i l'Ajuntament de Cerdanyola. Les dues administracions supramunicipals assumeixen cadascuna el 40% del cost de l'actuació, i el consistori el 20% restant.
Durant la reunió de divendres passat, responsables del consorci van demanar als representants del govern de Cerdanyola –l'alcalde, Antoni Morral, i la tinent d'alcalde Consol Pla– que donessin el vist i plau al projecte més econòmic. Però els integrants del govern local van demanar que l'informe primer es donés a conèixer als regidors del consistori per poder prendre una decisió conjunta. Segons ha pogut saber aquest diari, ahir a la tarda –a la seu del consorci– ja es va fer la reunió amb els regidors del govern, i dilluns al vespre és previst fer-la amb els edils de l'oposició.
La taca de sòl contaminat en cap cas afectarà el desenvolupament del nou eixample de Cerdanyola, una zona de 340 hectàrees entre Collserola, Sant Cugat i l'AP-7, amb el laboratori de llum sincrotró com a joia de la corona. El que sí obligarà a fer és una modificació del planejament urbanístic per ressituar en altres terrenys els pisos i les edificacions industrials previstes a la zona de Can Planas. L'edificabilitat de la zona es manté, així com els 3.540 pisos previstos. Una opció seria edificar en els terrenys guanyats a les reserves de sòl guanyades al traçat del túnel d'Horta.
LA SEGONA PART
Fonts del Centre Direccional van explicar ahir a aquest diari que a partir d'ara es farà arribar la primera part de l'informe d'Idom a les administracions implicades perquè l'estudiïn i triïn una de les opcions presentades per restaurar l'abocador de Can Planas. A partir d'aquest moment, l'informe es farà públic i es presentarà, entre d'altres, als integrants del Consell Municipal de Medi Ambient perquè hi pugui fer les seves aportacions. Amb una decisió consensuada entre totes les parts, s'encarregarà a Idom que faci un avantprojecte de restauració que servirà de punt de partida per fer un concurs públic per tal d'encarregar la redacció del projecte executiu definitiu.
QUÈ SÓN LES ESCÒRIES ALUMÍNIQUES?