L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, va comparèixer ahir per respondre a les acusacions de membres de la Generalitat, «velades o no, en què es responsabilitza Tortosa de paralitzar» algunes inversions vitals per al territori. És el cas dels pous d'emergència de Vinallop, que segons el govern català són necessaris per a la descontaminació del pantà de Flix i també com una alternativa de futur per garantir el subministrament d'aigua al polígon Catalunya Sud. Així, a la reunió de treball que fa una setmana van mantenir representants del govern català amb membres dels sectors socioeconòmics de l'Ebre, l'Ajuntament tortosí va ser l'objectiu d'algunes crítiques, per haver donat suport al col·lectiu de veïns afectats per les expropiacions i les obres dels pous. De la mateixa manera, els membres de la Delegació de la Generalitat també van lamentar que Tortosa haja donat cobertura a la plataforma veïnal Salvem lo Canalet, que s'oposa al traçat de la variant de l'eix de l'Ebre que proposa l'executiu català; i a la plataforma Entre Campredó i Font de Quinto Ni Parlar-ne, contrària al traçat que va dissenyar l'Estat per a la nova A-7, l'autovia per l'interior.
Bel va assenyalar que les crítiques de la Generalitat no són atacs polítics contra CiU o contra la seua persona, sinó que fan «una certa mala olor» de crítiques a la posició de Tortosa. Així, l'alcalde va recordar que l'Ajuntament fa molts anys que va consensuar una posició institucional i unànime sobre la variant de l'eix de l'Ebre, i que el mateix consens hi havia al territori sobre el traçat que havia de tenir la futura autovia de l'interior. «Si l'autovia no es fa no és un problema de Tortosa, ja que no hi havia ningú, cap ajuntament, que volgués el traçat entre Font de Quinto i Campredó», va remarcar Bel, que va insinuar que potser algú s'havia equivocat a l'hora d'enviar a Madrid els plànols de la proposta unitària de les Terres de l'Ebre. De fet, Bel va anar més enllà, i va recordar que l'Estat només ha previst una partida de 26.500 euros al pressupost del 2009 per al tram de l'A-7 entre la Jana i el Perelló.
CAMPUS DE LA URV
D'altra banda, l'alcalde de Tortosa va aprofitar per reclamar altres inversions de la Generalitat que no es troben «obstaculitzades ni paralitzades» pel conflicte amb cap plataforma, com el nou edifici judicial al nucli antic, el nou CEIP Sant Llàtzer i l'edifici del campus de la URV a les Terres de l'Ebre. Segons Bel, fa mesos que l'Ajuntament va cedir els terrenys, i va haver de fer «molts esforços» ja que en realitat pertanyien a l'Incasol. Tot i així, el delegat de la Generalitat, Lluís Salvadó, ja va emetre ahir un comunicat en què reclamava més «respecte institucional» a l'alcalde de Tortosa. Salvadó va titllar de «rebequeria improcedent» les declaracions de Bel, i va recordar que l'Ajuntament ha trigat més d'un any a cedir els terrenys. El delegat va dir que només fa un mes que el govern té l'expedient del campus, i que un acord de l'executiu és un tràmit complex, que té una durada mitjana de tres mesos.