| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dijous, 16 de gener de 2025


dimecres, 5 de novembre de 2008
>

Un 71% dels infants que passen per les aules d'immigrats ja estan escolaritzats

El temps mitjà d'espera fins que als nouvinguts se'ls assigna plaça en una escola és d'un mes

SUSANA PÉREZ ACN. Barcelona
Fa un mes i mig que l'Espai de Benvinguda Educativa (EBE) de Vic es va posar en funcionament. Durant aquest temps, 52 infants i joves han passat per l'aula d'immigrats, 37 dels quals ja estan escolaritzats. Des que els infants entren a l'EBE fins que se'ls assigna plaça en un centre escolar passa un període de temps d'entre 15 i 30 dies. Ahir, el conseller d'Educació, Ernest Maragall, va valorar positivament l'EBE de Vic i va dir que és una experiència «perfectament exportable». Entitats com ara SOS Racisme Catalunya i l'Associació de Mestres Rosa Sensat opinen que l'aula per a immigrats «no serveix de res als infants».


+ El conseller d'Educació, Ernest Maragall, ahir, en la visita l'EBE de Vic. Foto: M. RIERA ACN

La majoria de nouvinguts que han passat per l'Espai de Benvinguda Educativa (EBE) de Vic tenen entre 8 i 16 anys i procedeixen de la Xina i de països de l'Amèrica Llatina. En total, des del passat 15 de setembre, s'hi han acollit 52 infants i joves, 37 dels quals ja estan escolaritzats. Els 15 restants encara continuen a l'aula perquè no han completat el seu període d'estada. Els pares es mostren agraïts i animen els seus fills a anar a l'EBE, segons el Departament d'Educació, que afirma que, de fet, no s'ha trobat cap família que es qüestionés l'assistència a l'aula.

El temps mitjà d'espera entre que els infants arriben a l'aula d'immigrats fins que accedeixen a l'escola és d'entre 15 dies i un mes. El que més ha sorprès les educadores que treballen en aquesta aula, segons el Departament d'Educació, és la rapidesa amb què els nens aprenen i s'integren amb l'entorn. En aquestes aules els infants se sensibilitzen amb la llengua i la cultura catalanes, i fan visites als espais propers per familiaritzar-s'hi. A més, es fan 10 hores d'entrevistes personalitzades amb les famílies dels infants per informar-los i orientar-los del sistema educatiu català, entre altres qüestions.

A partir del mes de novembre, la Universitat de Vic farà una avaluació externa de l'EBE. Es tindran en compte aspectes com el temps transcorregut entre l'arribada de l'alumne i la seva escolarització, i el grau d'assoliment dels objectius.



L'EBE DE REUS
Ahir, el conseller d'Educació, Ernest Maragall, juntament amb l'alcalde de Vic, Josep Maria Vila d'Abadal, va valorar positivament l'EBE de la capital d'Osona i va dir que és una experiència «perfectament exportable». De fet, el passat 27 d'octubre es va posar en funcionament l'EBE de Reus situat al col·legi La Salle. A aquesta aula assisteixen vuit alumnes procedents del Marroc, Colòmbia, l'Equador i la Gran Bretanya. A més, durant aquest primer trimestre de curs està previst obrir dos EBE més a Reus; un, situat a l'escola Doctor Alberich i Casas, i l'altre, a l'institut Gabriel Ferrater i Soler. El municipi de Manlleu (Osona) i alguns districtes de Barcelona també s'han interessat per incorporar un EBE al seu territori.

ENTITATS DISCREPANTS
Algunes entitats consideren que els Espais de Benvinguda Educativa no ajuden els infants i opten per les actuals aules d'acollida. «Si se sorprenen de la rapidesa amb què els nens aprenen als espais de benvinguda, encara se sorprendrien més si estiguessin amb autòctons», va dir ahir Irene Balaguer, presidenta de l'Associació de Mestres Rosa Sensat. Per la seva part, Isabel Martínez, portaveu de SOS Racisme a Catalunya, va explicar que «el salt qualitatiu que s'espera des del Departament d'Educació no es pot notar a causa del poc temps que els infants passen en aquests espais».


Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.