El conveni per impulsar el projecte se signarà properament. S'ha fet un pla de tres anys que inclou diferents fases. La primera és fer un inventari de races autòctones a la demarcació, saber quants exemplars hi ha de cada espècie i si es troben en perill d'extinció. A part, s'inclou un projecte d'informació, amb xerrades i la difusió de tríptics. Finalment, hi ha la fase en què es materialitzarà aquesta reintroducció. Bona part dels esforços se centraran en l'oca de l'Empordà i la gallina empordanesa. S'adquiriran ous i polls i se cediran a pagesos, ramaders o neorurals que vulguin participar en el projecte.
De l'oca de l'Empordà, actualment n'hi ha només 170 parelles a tot Catalunya. És l'únic animal avícola que pastura i la seva carn i els seus ous són molt preuats. És una raça que es troba en vies d'extinció. De la gallina empordanesa, n'hi ha de 700 a 1.000 exemplars a Catalunya. Hi ha quatre varietats diferents d'aquesta espècie.
No obstant això, el projecte inclou altres races autòctones com l'ovella ripollesa o la cabra pirinenca. «Aquí el que es vol és estimular la gent del territori perquè continuï amb aquesta activitat. Són poblacions d'accés difícil, que no tenen cap altra sortida que dedicar-se a aquest tipus de ramat i necessiten ajut», explica Pere Rovirola, president de JARC a Girona.
Per la seva part, el coordinador de JARC, Jack Massachs, va exposar que les races autòctones tenen molts avantatges d'adaptació al territori, se n'obtenen productes de gran qualitat i fins i tot actuen d'atractiu turístic. «Però no pot competir en l'aspecte productiu i això ha provocat que amb els anys s'hi hagi perdut la confiança», segons Massachs.