| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dijous, 26 de desembre de 2024


dimecres, 29 d'octubre de 2008
>

Els professors nous estrangers de la UPF hauran de fer un curs obligatori de llengua catalana



MARCEL BARRERA. Barcelona

+ El rector de la UPF, Josep Joan Moreso. Foto: GABRIEL MASSANA

Els professors nous estrangers que s'incorporin a partir del curs 2009/2010 a la Universitat Pompeu Fabra (UPF) hauran de fer un curs intensiu obligatori de llengua catalana abans de començar a impartir classes i fer pràctiques als alumnes, segons va explicar ahir el rector de la universitat, Josep Joan Moreso, en el marc d'unes jornades sobre multilingüisme.

L'objectiu d'aquest nou curs, que s'està acabant de perfilar en el marc del govern de la universitat, és que tots els docents tinguin coneixements mínims de català. «Volem assegurar una formació inicial dels professors per garantir el dret dels estudiants a usar el català», va explicar ahir a El Punt la vicerectora de promoció lingüística de la UPF, Carmen Pérez. Aquests cursos aniran especialment adreçats a joves estudiants de doctorat que, coneguts com a teaching assisting, arriben a la UPF i s'han de posar a impartir classes i pràctiques, provocant sovint conflictes amb els estudiants de la UPF que usen el català.



CATALÀ PROHIBIT A LA UPF


Aquest mateix curs, un professor de l'assignatura d'introducció a la història va prohibir a una alumna de la universitat presentar treballs en llengua catalana sobre la història de les poblacions humanes i la segona plaga bubònica. «Això és el que no pot passar; s'ha de garantir que no es repeteixi», va explicar ahir la vicerectora, que va afegir que en el marc del pla d'acció multilingüe (PAM) de la universitat ara és el moment de «fomentar i incentivar el català». Sobre les crítiques de la Plataforma Universitària pel Català (PUC) perquè aquest inici de curs els alumnes no han pogut conèixer prèviament la llengua de cada assignatura, una de les mesures estrella del PAM, la vicerectora va admetre problemes tècnics per facilitar aquesta informació a causa d'un canvi en l'aplicació informàtica de tota la universitat. Segons Pérez, aquest ha estat un «element que ha dificultat fer les coses tan bé com voldríem». En la presentació del PAM, que es va fer en una aula Albert Calsamiglia que es va omplir de gom a gom, Pérez va defensar el «dret de l'estudiant d'expressar-se en la llengua que esculli, especialment el català», i que el curs adreçat als professors és una manera de garantir que a classe tothom podrà usar el català, el castellà i l'anglès. En aquests moments hi ha un curs de 45 hores adreçat als estudiants, tot i que és optatiu. Aquest any l'han fet 30 alumnes, i fa un any, 20. El rector de la UPF, Josep Joan Moreso, va intervenir en la jornada i va dir que vol que la Pompeu sigui una universitat «catalana i oberta al món» i que el català ha de ser «una porta cap a tothom i no els barrots de la nostra gàbia». Moreso també va dir que alguns diaris amb seu a Madrid havien «exagerat» les diferències amb la Generalitat pel nivell C de català amb articles «interessats».

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.