| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimarts, 26 de novembre de 2024


dimarts, 28 d'octubre de 2008
>

Barcelona vetlla pels seus espais verds

L'Ajuntament invertirà 137 milions fins al 2011 en la creació de noves zones naturals i la reforma de diversos parcs

F. ESPIGA. Barcelona
L'Ajuntament de Barcelona invertirà fins a finals de mandat (2011) una quantitat important de diners, 137 milions d'euros, en actuacions en espais verds que van més enllà del seu manteniment ordinari. Per començar, i aprofitant la posada en marxa de grans projectes urbanístics, es crearan 19 hectàrees d'àrees naturals a la ciutat. Una d'elles, el corredor verd entre la Ciutadella i Collserola. També es remodelaran de dalt a baix deu punts de la ciutat, i es faran obres de millora a prop de 60 places o jardins. El mobiliari i els jocs infantils dels espais que estiguin més malmesos, també seran substituïts progressivament. En definitiva, un plec de mesures que persegueixen que cada veí, tret dels de Ciutat Vella i Gràcia, disposin d'un punt verd a cinc minuts de casa.



+ A dalt el parc de l'Espanya Industrial, la reforma del qual es farà mitjançant un procés participatiu amb veïns i entitats a partir de l'estiu de l'any vinent. A sota, l'àrea monumental del parc Güell atapeïda de visitants. Foto: ANDREU PUIG

El verd és el color. L'aposta és que la seva gamma cromàtica es vagi estenent progressivament sobre el tramat urbà de Barcelona, en detriment del gris característic del ciment. Una batalla amb un fort rerefons ideològic, en què el consistori tindrà com a arma més persuasiva una dotació pressupostària de 137 milions d'euros a executar fins al 2011.

Totes les actuacions previstes per assolir aquest objectiu es comprimeixen en una mesura de govern, que el bipartit municipal (PSC i ICV-EUiA) portarà a debat en el proper ple. En el seu primer capítol, s'anuncia la creació de 19 hectàrees d'espais verds en aquells punts de Barcelona subjectes a grans obres o transformacions urbanístiques. Ara bé, pràcticament tots els projectes inclosos en aquest apartat –el nou parc central de la Marina, el pulmó verd de Can Batlló, la plaça Dante, Ca l'Aranyó, el parc del Camp de la Bota, el Torrent de les Monges o l'àmbit de les Casernes de Sant Andreu– ja estaven més que anunciats o explicats. En aquest mateix àmbit de noves actuacions, s'hi inclou la continuació de la recuperació dels interiors d'illes de l'Eixample o el desenvolupament del corredor verd entre la Ciutadella i Collserola.

La mesura de govern també fa un especial incís en la rehabilitació integral de deu punts, principalment parcs, de la ciutat –plaça de la Sagrada Família, Espanya Industrial, mirador del Poble-sec, jardins de Costa Llobera, conjunt del Teatre Grec, parc del Putget, Aigües del Guinardó, jardins Príncep de Girona, parc de la Guineueta i parc del Clot–, a les quals caldrà sumar remodelacions més parcials que afectaran una cinquantena més de carrers, places, jardins i altres espais amb entorns naturals. En una línia similar també hi ha el compromís de renovar, cada any, una quarantena de jocs infantils obsolets o malmesos que es trobin en espais ja existents.

L'Ajuntament parteix de la base que aquest increment del verd que tenyirà la ciutat, obligarà a afinar els mecanismes de gestió. Una de les novetats, aquesta sí, més significatives serà que es cartografiaran els elements –com ara arbres i parcs– que configuren el patrimoni natural, i es crearà una xarxa de seguiment del seu estat centralitzada i en línia. Finalment, i en un terreny ja molt més teòric, el govern de la ciutat s'ha proposat redactar un pla estratègic que defineixi les grans polítiques sobre aquests espais que s'han de dur a terme a Barcelona en un període de quinze anys. Sobre això, un dels reptes més ambiciosos és que cada ciutadà arribi a tenir una zona verda a cinc minuts de casa. Gràcia i Ciutat Vella, però, s'ho hauran de mirar des de la distància. Coses del seu urbanisme.





Nous espais - Parc Central de la Marina
- Cobertura de les vies del TAV a Sants
- Nou espai verd del conjunt residencial de Can Batlló
- Entorn de la Torre Melina
- Interiors de Doctor Ferran
- Torrent de les Monges
- Parc de Portolà
- Corredor entre Lesseps i Alfons Comín
- Plaça Dante
- Voltants del mercat del Guinardó
- Carrer Aiguablava
- Àmbit de les casernes
- Ca l'Aranyó
- Camp Can Framis
- Parc del Camp de la Bota

Rehabilitacions - Plaça de la Sagrada Família
- Parc de l'Espanya Industrial
- Mirador del Poble-sec
- Jardins de Costa Llobera (segona fase)
- Conjunt del Teatre Grec
- Parc del Putget,
- Parc de les Aigües del Guinardó
- Jardins Príncep de Girona
- Parc de la Guineueta
- Parc del Clot


 NOTÍCIES RELACIONADES

>El debat perenne sobre el parc Güell

>El parc solar a la Fira produeix l'equivalent de l'energia que gasta

>L'Institut Català d'Energia no pot actuar en edificis privats que malgasten llum

>Barcelona rehabilitarà deu dels grans parcs de la ciutat abans d'acabar el mandat

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.