«Es tracta del segon parc solar de l'Estat i el sisè del món» sobre edificis. Així ho va afirmar ahir el president de Fira de Barcelona, Josep Lluís Bonet, que va explicar que les instal·lacions funcionen des de l'agost després que es van construir en sis mesos, «un temps rècord». L'obra ha tingut un cost de 17,7 milions d'euros, un 10% menys del que es va preveure inicialment. La inversió l'ha realitzada amb recursos propis la companyia Fira 2000, encarregada de la construcció del recinte de la Granvia, a l'Hospitalet. Segons Francesc Solà, director general de la societat, la inversió s'haurà recuperat d'aquí a 10 anys, i en els propers 30 anys la companyia obtindrà 72 milions d'euros per la venda de l'energia resultant a les companyies elèctriques.
Els 135.000 m² de plaques solars, repartits entre els sostres dels sis pavellons, aporten a la xarxa general 4,4 GWh anuals, l'equivalent al consum energètic de 980 habitatges de quatre persones. Amb això s'evita, segons van assenyalar els responsables de la Fira, l'emissió anual de 2.047 tones de CO2. «Seria l'equivalent al fet que el parc de Collserola fos una tercera part més gran del que és ara», va assegurar el conseller d'Economia i Finances, Antoni Castells. En una segona fase s'incrementarà la superfície del parc en 30.000 metres quadrats més, un cop estiguin acabats els pavellons 5 i 7, la qual cosa representarà una potència addicional d'1,2 MW ara és de 3,36 MW.
El recinte de Granvia, encarregat a l'arquitecte Toyo Ito, inclou altres «fites sostenibles», com va definir Solà, que inclouen la ventilació natural i l'ús de patis bioclimàtics