| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dilluns, 23 de desembre de 2024


diumenge, 26 d'octubre de 2008
>

Catalunya es blinda contra la globalització

El govern va entregar ahir els XVII Premis Nacionals de Cultura en un acte al Kursaal de Manresa

JORDI BORDES. Barcelona
El conseller de Cultura, Joan Manuel Tresserras, va citar ahir Cesc Gelabert en l'entrega dels Premis Nacionals de Cultura 2008, tot exposant com cal defensar la cultura catalana tenint en compte la temuda globalització: «Amb una actitud desacomplexada.» El coreògraf parlava així a Guanajuato (Mèxic), on Catalunya va ser la cultura convidada. Tresserras aclaria que «les altres cultures són ara i aquí» i que s'està vivint el procés de reformulació del llegat cultural. El conseller també recomana que s'impulsi la projecció de la cultura catalana a l'exterior per donar-li el valor que necessita per enfortir el mercat interior. Els guardonats amb els premis nacionals són exemple de l'excel·lència, «estímul per a la societat catalana», segons el president del govern, José Montilla.


+ Els integrants del grup Antònia Font recollint el premi, ahir al vespre, al Kursaal. Foto: JUANMA RAMOS

Vetllada distesa ahir al vespre a Manresa. Des de la crònica sorneguera de Paulina Andreu (que va explicar com s'havia exclamat el seu sogre quan ella es va proposar donar un toc d'elegància al número d'amazona però que després va celebrar ja que havia incrementat els guanys), fins a la provocació de l'artista Carlos Pazos («el considero merescut») i l'estirabot de Josep Maria de Sagarra («sóc el d'Artagnan de Sagarra», formant triplet amb els mosqueters Josep Martí Gómez i Lluís Permanyer).

Montilla va esperonar els creadors a continuar sent crítics per aconseguir el reforçament de la cultura catalana i recordava com Francesc Macià en aquell mateix escenari, 77 anys enrere, emplaçava a enlairar la cultura catalana amb els educadors. Per la seva banda, Martí Gasull, de la Plataforma per la Llengua, somniava un futur en què la seva entitat, de 15 anys d'història, ja no tindria sentit perquè la llengua ja estaria normalitzada al carrer i reconeguda per les administracions. També parlava de somnis Francesc Casadesús, que va comparar el somni de la gent d'El Galliner de Manresa per haver reobert el Kursaal amb el de dotar Barcelona d'un espai de dansa concret, el Mercat de les Flors, «que cal anar consolidant».

Emoció també durant l'entrega del Premi Nacional de Còmic. Miguel Gallardo va voler dedicar-lo a la mare de María, la seva filla autista (amb qui comparteix l'autoria del llibre i el premi): «Ella podria escriure una enciclopèdia», després d'haver aconseguit crear un entorn on María se sent segura i feliç.

El grup Cultura de Base, un cop acabat l'acte, va continuar la protesta d'abans-d'ahir al Centre d'Art Santa Mònica de Barcelona, tapant-se amb unes màscares amb la cara del conseller de Cultura. Tresserras va estar tres quarts d'hora presentant el nou projecte del CASM a membres del grup. La gala es va retransmetre pel 33 i aquesta tarda se n'emet un resum a TV3.



 NOTÍCIES RELACIONADES

>Els treballadors de Pirelli es fan sentir i l'alcalde s'hi solidaritza

>Els escriptors valencians acaparen els premis Octubre

>La tarragonina Montserrat Abelló, premi nacional a la trajectòria cultural

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.