| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimecres, 22 de gener de 2025


dissabte, 25 d'octubre de 2008
>

Cultura «aprova i celebra» el pla director del castell d'Hostalric però en vol conèixer els detalls

Recomana fer treballs arqueològics a l'església de Santa Maria d'Amer

DANI CHICANO. Girona
La comissió de patrimoni cultural, segons va explicar ahir el director dels serveis territorials de Cultura, Miquel Sitjar, ha donat llum verd al pla director del castell d'Hostalric, del qual n'aprova i celebra la filosofia, però va explicar que la comissió vol tenir el procés sota control i conèixer les concrecions del pla. D'altra banda, la comissió també va aprovar un projecte de rehabilitació de l'interior de l'església de Santa Maria d'Amer, amb la recomanació de fer-hi treballs arqueològics.


+ Una vista de la muralla d'Hostalric, que amb el castell forma un conjunt únic. / Foto: LLUÍS SERRAT

Miquel Sitjar creu que és «una bona notícia» l'existència del pla director, «una declaració d'intencions que nosaltres aplaudim», va dir ahir, perquè la comissió considera que està en consonància amb la llei del patrimoni i perquè conté una clara «filosofia patrimonialista». Per això, la comissió l'ha aprovat, però amb la recomanació de «tutelar-los». En altres paraules, la comissió vol ser coneixedora de les concrecions del pla, de les quals n'haurà d'informar, que té com a objectiu rehabilitar el castell i destinar les dependències a uns usos majoritàriament culturals i com a centre d'interpretació de la història del territori. L'interès del projecte creix per la vinculació de la fortificació amb el recinte emmurallat, i és sensible a l'interès del mateix Ajuntament i de Cultura per la rehabilitació del conjunt i per fer-lo visitable, de manera que pugui ser un element de promoció i dinamització turística i cultural de primer ordre. En gairebé cada actuació que marqui el pla, però, caldrà fer intervencions arqueològiques.



UN MONESTIR CABDAL
Miquel Sitjar també va explicar ahir que la comissió també va estudiar i aprovar el projecte de rehabilitació de l'interior del temple de Santa Maria d'Amer, que va ser inclòs en l'ordre del dia per via d'urgència. Les necessitats de conservació de l'església són el motiu de l'elaboració del projecte, que té algunes peculiaritats, ja que el monument no és una església qualsevol, sinó que es tracta del temple de l'antic monestir benedictí d'Amer, que va arribar a ser un dels més importants de Catalunya. L'abat Deodat el va fundar el 820 i va estar dedicat a Sant Medir i Sant Genís, i el 949 es va traslladar a l'actual emplaçament. Va anar acreixent la seva importància i durant els segles XI i XII es va mantenir independent; el 1381 la jurisdicció del poble va quedar en mans del monestir; el 1445 va quedar unit al monestir de Sant Pere de Galligants, i el 1592 al de Santa Maria de Roses, fins que va desaparèixer la vida monacal. L'actual propietari és el poble, és a dir, l'Ajuntament. L'església és de planta basilical, amb naus cobertes amb voltes de canó, un absis i dues absidioles. La comissió, a més d'aprovar el projecte, va sol·licitar, però, que s'hi fessin treballs arqueològics a l'interior, per mirar de localitzar el paviment original, de l'edat mitjana, en què és possible, per la importància del monestir, que s'hi puguin trobar làpides sepulcrals de personatges rellevants. També s'ha sol·licitat la realització de proves en un pany de paret on se sospita que hi pot haver traces de pintura romànica.

D'altra banda, la comissió ha permès continuar les obres d'un pàrquing a Palamós, on abans s'havia trobat un baluard i darrerament han aparegut elements de la muralla associada. En la primera ocasió en què es van fer troballes, el promotor de l'obra va arribar a un acord amb Cultura, que va permetre conservar les restes i fer-les visibles, mentre que en aquest cas Cultura ha permès cobrir les restes de muralla que s'hi han trobat a canvi que aquest faci traces a terra assenyalant el lloc on es troben. La comissió també va aprovar el projecte de restauració del castell de Mabarrera, de Celrà; la modificació del projecte de restauració del Palau de l'Abat de Vila-sacra i l'avantprojecte d'ampliació de l'hotel Castell d'Empordà.



Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.