Després de mesos de debat, semblava que la polèmica del copagament estava tancada. No obstant això, la consellera Geli va desenterrar-la ahir en un acte amb la comunitat farmacèutica a Barcelona, celebrat a l'escola de negocis IESE, en què, a més, va plantejar la participació econòmica directa de l'usuari com a una mesura per augmentar els ingressos en un context desfavorable pel que fa a finançament.
La responsable de la cartera de Salut va explicar ahir que en temps de crisi, l'Estat té menys ingressos i que les transferències cap al govern català se'n veuen afectades. Per això, va vincular el bon finançament del sistema públic de salut a la possible aplicació d'un sistema de copagament per alguns dels serveis, els quals no va concretar. En aquest sentit, la consellera va indicar que caldrà buscar noves fonts d'ingressos i que, si no vénen de l'Estat, hauran de trobar-les en una altra banda. No obstant això, Geli va mostrar-se contrària al fet d'introduir canvis que vagin en contra dels criteris d'equitat, però va apuntar que caldria revisar alguns sistemes de copagament actuals, com ara el dels medicaments. Segons la consellera, l'actual model de finançament dels fàrmacs és «injust» perquè hi ha persones amb rendes molt baixes que han de pagar mentre que jubilats amb ingressos més alts poden adquirir els seus medicaments de manera totalment gratuïta.
PRESSUPOST A L'ALÇA
Els efectes de la crisi es deixaran notar en el proper pressupost del Departament de Salut, que, segons va indicar ahir Geli, no disminuirà, però tampoc creixerà tant com desitja.