El grup antifeixista va sortir a les 11 del matí de la plaça de Sants amb l'objectiu d'encapçalar una manifestació fins a la plaça de Sant Jordi de Montjuïc, al costat del Poble Espanyol, en senyal de protesta per la celebració de la festa de la Hispanitat que una hora més tard havia de concentrar sectors de la ultradreta. Amb el lema El 12 d'octubre, res a celebrar, la manifestació independentista no va poder sortir del carrer de Sants, on els manifestants van quedar envoltats, a l'altura de la seu del districte, durant gairebé tres hores pels Mossos d'Esquadra per evitar la confrontació entre independentistes i ultres. Els independentistes i llibertaris van viure amb tensió la situació quan van intentar trencar el cordó policial i en intentar-ho van rebre cops fins al punt que la policia va carregar diverses vegades contra ells. No va ser fins prop de les tres que la policia va començar a dispersar els concentrats a Sants després que feia més d'una hora que s'havia acabat la concentració de Montjuïc. Segons l'agència ACN, cinc membres dels col·lectius independentistes van requerir atenció sanitària, cap d'ells per lesions de gravetat. Tres d'aquests manifestants van tenir contusions durant els enfrontaments amb els Mossos d'Esquadra i els altres dos van ser atesos per mareig. Una dona també va resultar ferida en rebre l'impacte d'una moneda llançada pels manifestants que li va provocar un trau al cap. Pel que fa als agents antiavalots, tres mossos van resultar contusionats i un d'ells es va fracturar un dels dits de la mà, segons han informat els mateixos Mossos d'Esquadra.
I mentre això passava, els ultres no es cansaven d'enviar proclames contra els principals líders polítics alhora que els organitzadors els instaven a fer-se sentir des de tots els àmbits de la ciutadania amb una crida a la «confrontació cívica» per evitar «el trencament d'Espanya». I com ja és habitual, però no per això menys importants, la immigració, l'homosexualitat, l'Estatut, i l'educació a Catalunya van ser objecte de les més dures crítiques de la ultradreta.
TARRAGONA
A la ciutat de Tarragona, gairebé hi van haver tants policies com manifestants.
L'expectació per la manifestació convocada pel grup de la ultradreta espanyola Alianza Nacional era màxima, fins al punt que a l'inici del recorregut, a la plaça Imperial Tàrraco, gairebé hi havia tants espectadors com manifestants. Però de mica en mica van arribar-hi més feixistes, aproximadament fins a 150.
A l'altra banda del cordó policial, amb el lema «Nazis? Ni a Catalunya ni enlloc!», unes 250 persones s'havien concentrat per impedir el pas de la manifestació convocada per AN i manifestar el seu rebuig a la ideologia d'ultradreta. L'objectiu de la concentració era, tal com van llegir en el manifest, «denunciar la permissivitat que les institucions demostren amb aquests grups polítics».
Al llarg de la Rambla, hi havia desplegats una vintena de furgons policials amb 150 membres de la Policía Nacional preparats per intervenir-hi.
Finalment no va ser necessari: va evitar-ho la separació que es va posar entre els uns i els altres, i el fet que tots tenien la consigna de fer un acte pacífic.