Al final de la intervenció amb què va iniciar el debat de política general al Parlament, Montilla va deixar enrere un llarg balanç sobre l'acció del govern i va adreçar als ciutadans un missatge eminentment ideològic fonamentat en els valors tradicionals de la nació. «La política ha de fer país i el país política», va sentenciar. Només a partir del treball, la tenacitat, el rigor, la creativitat i l'ambició, Catalunya sortirà amb èxit d'una crisi que «no serà breu ni lleu» i aconseguirà treure «tot el partit a l'autogovern», va dir. Per Montilla, Catalunya no ha de mantenir-se «perplexa», com la va retratar l'Associació Catalana de Sociologia, sinó prosperar a partir de l'esforç. En reciprocitat a aquests valors i centrant-se en l'autogovern, va garantir que l'executiu «no renunciarà a res». Això sí: des de la concepció de l'Estat «com una oportunitat, no un problema». La simple conllevancia no aporta beneficis al país, va apuntar, però tampoc la resignació o l'aïllament.
Quant al finançament, Montilla va tornar a fer l'obligada crida a la unitat, aquesta vegada deixant les coses ben clares: el govern ha presentat la seva proposta a l'Estat, i CiU, que també la té sobre la taula, és qui s'hi ha de sumar fent-hi les «correccions oportunes» i abandonant els «maximalismes». Sota la garantia de mantenir el «rigor» i la «fermesa», Montilla va completar aquesta determinació amb un doble avís: la Generalitat no acceptarà un mal acord amb Madrid, però tampoc predicarà el «tot o res». Amb l'ull fixat sobre l'Estat, també va censurar el «dogma» del govern espanyol de voler reservar-se el 50% de la despesa, va denunciar «el dèficit crònic de les autonomies» i va recordar l'incompliment del termini que fixava l'Estatut per acordar el model.
Durant el repàs a les polítiques socials, el president de la Generalitat va reconèixer que s'hauran de «reprogramar» els projectes previstos a causa de la crisi. «Ho farem tot, però potser més a poc a poc del que volíem», va subratllar, tot i que va assegurar el manteniment de l'estat del benestar i el suport als més febles. Aquestes prioritats, segons el President, quedaran reflectides en el pressupost de la Generalitat per al 2009. Uns comptes que seran austers, limitaran les despeses de personal i congelaran les retribucions dels alts càrrecs.