El Dia Mundial del Turisme va reunir ahir al castell de Biart unes 500 persones. L'acte va ser presidit pel director general de Turisme, Joan Carles Vilalta, que va reconèixer que les darreres xifres referents al turisme a Catalunya «no són bones» però va puntualitzar que el sector no està en crisi. Entre els factors que han influït en el balanç negatiu hi ha la davallada del nombre de turistes francesos «en gran part per l'augment del preu del combustible» ja que eren els que venien a Catalunya amb el vehicle particular. Amb la voluntat d'aturar aquest descens, Vilalta aposta per anar a buscar destinacions emergents. «Hi ha països que no noten la situació de crisi mundial; i ens cal anar a buscar-los», va dir Vilalta. Entre aquests turistes hi ha els russos, uns visitants que van incrementar un 30% durant l'agost, els xinesos o els canadencs. «A més, també cal fer notar que els turistes americans han augmentat un 20%, perquè malgrat la crisi, els qui ens visiten fan turisme de gamma alta», va precisar. Vilalta va assegurar que hi ha un problema important a l'hora de contactar amb aquests turistes: la «política suïcida» de visats que porta a terme el govern de l'Estat. «Aquest problema ens lamina el turisme, i el que cal és que es permeti una tramitació àgil dels visats perquè en aquests moments ens estan estrangulant els mercats», va dir. I com a exemple, Vilalta va explicar que si s'agiliten els tràmits, els turistes russos es podrien duplicar a Catalunya.
Vilalta també va destacar que s'ha de treballar el turisme de proximitat i «apostar per la qualitat i la formació, per optimitzar la relació de qualitat-preu i promoure la singularitat de la destinació i de l'oferta de Catalunya».
Per la seva banda, el president de la Federació d'Hostaleria de les Comarques de Girona, Antoni Escudero, va alertar de la necessitat d'un canvi i «remodelació» de la Costa Brava en la seva promoció turística que implicaria la construcció de grans «instal·lacions» i «complexos turístics» amb tots els serveis, «tal com s'està fent en altres destinacions mundials emergents». Segons Escudero, la Costa Brava té un «atractiu diví i natural» però està mancada de grans «infraestructures turístiques d'iniciativa privada» que «atrauen el turisme» i permetrien en alguns casos desestacionalitzar el turisme. És per això, que Escudero va fer una crida a l'administració, perquè «utilitzi» els professionals de l'hostaleria i de la restauració per liderar la reconversió de la Costa Brava. «Cal reinventar la Costa Brava aprofitant el centenari d'aquesta destinació i anar més enllà», va assegurar Escudero.
El director general de Turisme va qualificar aquesta proposta com a seguidora del «model de Benidorm». Vilalta va dir que «per sort, a Catalunya aquest problema no l'hem tingut i, si el seguíssim, entraríem en una política de planificació gairebé de països de l'Est de fa anys, per tant és un debat que avui dia no té sentit».