| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimarts, 28 de gener de 2025


dimarts, 23 de setembre de 2008
>

El curs universitari arrenca amb 225.000 estudiants i 31 carreres adaptades

Rectors, acadèmics i polítics celebren el 75è aniversari de l'antiga Universitat Autònoma anorreada pel franquisme

MARCEL BARRERA. Barcelona
El procés de transició cap a l'Espai Europeu d'Educació Superior (EEES) comença seriosament aquest curs 2008/2009 amb 31 carreres adaptades i la previsió que abans del 2011 totes les carreres siguin reformades i homologables a la resta d'Europa. Precisament aquests canvis històrics, juntament amb el pobre finançament dels estudis superiors i la catalanitat de les universitats, van planar ahir en l'acte que es va fer a la Universitat de Barcelona (UB) i que va donar el tret de sortida a un curs que comença amb 225.000 estudiants, 45.000 dels quals entren per primer cop a la universitat, i a les portes d'un pacte nacional per a la recerca que busca donar estabilitat a un sector que rectors i polítics de tots els colors coincideixen a dir que és clau per al progrés.


+ Joaquim Coello, Xavier Pons, Roser Rahola, Josep Samitier –actual rector en funcions de la UB–, Moisès Broggi i el conseller d'Universitats, Josep Huguet, ahir al paranimf de la UB. Foto: JUANMA RAMOS

Encara que pugui semblar paradoxal, el curs en què arrenca parcialment l'EEES es va voler inaugurar just en una de les universitats, la UB, que ha decidit ajornar totes les reformes per més endavant. La raó per triar la UB va ser d'índole històrica, ja que enguany se celebren els 75 anys de la creació de la Universitat Autònoma de Barcelona, un centre d'educació superior nascut el 1933 i amb un fort caràcter autònom i catalanista que es va veure estroncat per la Guerra Civil.

En un acte ple de referències històriques que es va fer al paranimf de la UB i que va començar amb un minut de silenci en record del militar Luis Conde, l'últim assassinat per ETA, el president del consell social de la UB, Joaquim Coello, va insistir en el que és la seva batalla des que va accedir al càrrec, ara fa setze mesos. Coello va demanar un sistema de presa de decisions molt més àgil, no condicionat per l'actual model assembleari, i va dir que confia en la reforma de la llei d'universitats de Catalunya (LUC) per avançar en aquest sentit.



EL LLIBRE BLANC I LA LUC


El conseller Josep Huguet va recollir el guant, tot i que no va prometre res de concret perquè cal veure, va dir, el marc estatal. «Veurem fins on es pot avançar en reformes de la governança», va explicar el conseller, que va avançar que «en qüestió de setmanes» es firmarà el pacte nacional per a la recerca, i va fer un anunci que segur que va agradar els rectors. «El llibre blanc de les universitats –va comentar Huguet– marcarà les pautes d'algunes de les reformes de la LUC.» Huguet, amb un to pròxim al d'un sermó, va llançar més missatge: el de no córrer excessivament i no adaptar «amb angoixes» les carreres i «no confondre canvi amb burocràcia».



MILLOR FINANÇAMENT


El rector en funcions de la UB, Josep Samitier, va reconèixer una certa «desafecció» del moviment estudiantil amb la reforma de les carreres i va demanar un finançament universitari «més equitatiu» que estigui basat en l'assoliment dels objectius.

 NOTÍCIES RELACIONADES

>L'historiador Antoni Segura fa la lliçó inaugural

>El cirurgià Moisès Broggi i l'editora Roser Rahola reben la medalla d'or de la UB

>Comença el curs amb 31 carreres universitàries adaptades a Europa

>Comença el curs amb 31 carreres universitàries adaptades a Europa

>Comença el curs amb 31 carreres adaptades a Europa

>Comença el curs universitari amb 31 carreres adaptades a Europa

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.