L'Ajuntament de Salt i els veïns afectats continuen la lluita contra les paneroles o escarabats de cuina, insectes comuns en el medi que amb més o menys intensitat habiten pràcticament a totes les poblacions. Salt és un municipi molt perjudicat per aquests insectes, sobretot per la panerola rossa o alemanya (Blatella germanica), tot i que també per la panerola oriental (Blata oriental) i l'americana (Periplaneta americana), si bé aquestes dues últimes amb una intensitat molt més baixa, ja que freqüenten més el clavegueram. El govern utilitza un protocol d'actuació que es basa en la informació i l'assessorament porta a porta als afectats sobre com han d'actuar contra aquests escarabats, i després es fa un control posterior perquè s'impliquin en l'eradicació d'aquest insecte.
D'aquesta manera, des de començament d'any i a través d'una mediadora, l'Ajuntament ha fet prop de 500 visites a habitatges per informar-los i assessorar-los sobre les actuacions que han de fer i quins productes han d'utilitzar, i ha fet un centenar d'inspeccions en comerços i establiments per advertir-los que han de disposar d'un pla de control de plagues, segons va explicar la tinenta d'alcalde i regidora de Salut i Acció Social, Margarita de Arquer. Al llarg d'aquest any, han entrat al consistori una quarantena d'instàncies en què s'exposa el problema i es demana l'ajut municipal.
Per la regidora, és fonamental la implicació de la gent en els hàbits, la higiene, i sobretot l'actuació per atacar el focus. «Cal implicar tota la comunitat de veïns» per poder actuar d'una manera global i atacar el focus, perquè si no el problema no es resol, explica Margarita de Arquer. Quan es localitza el focus, inspecció de Salut fa un informe de salubritat del pis i posteriorment es fa un control a tot el bloc d'habitatges. En el cas que la gent no s'impliqui en l'eradicació del problema, l'Ajuntament assumeix el tractament i la neteja, però els costos són a càrrec del propietari de l'habitatge i el consistori pot obrir un expedient; fins ara només n'ha obert un. De Arquer exposa també la importància de valorar inicialment si hi ha plaga o no, i diu que només es fan fumigacions als habitatges en casos que sigui estrictament necessari, perquè els productes químics que s'utilitzen suposen «un risc important» per a la salut. Una de les principals dificultats és accedir als habitatges, diu De Arquer, sobretot en els que hi ha molta mobilitat. Per això, la regidora demana la col·laboració de tothom per facilitar l'eradicació de les paneroles. L'eradicació, afegeix de Arquer, és a llarg termini i cal paciència. Ara l'Ajuntament editarà un díptic que al mes vinent repartirà pels habitatges, en què s'identifiquen els diferents tipus de paneroles i es recomana com s'han de prevenir i com s'ha d'actuar en cada cas.