| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | diumenge, 24 de novembre de 2024


dijous, 18 de setembre de 2008
>

ERC fa costat a CiU i demana a Castells empenta per l'acord català de finançament

La federació sotmetrà a votació les seves pròpies resolucions si el pacte no es tanca quan es faci el debat de política general

ANNA SERRANO. Barcelona
Les crides a la urgència de CiU per tancar la proposta catalana de finançament van trobar ahir un insòlit aliat en ERC. Els republicans –presents en la negociació– no s'expliquen com pot ser que encara no s'hagi tancat un acord unitari que, des de l'agost està «molt embastat». Ahir, apuntant directament al conseller d'Economia, Antoni Castells, i al PSC, la seva portaveu al Parlament, Anna Simó, demanava empenta perquè es tanqui com abans millor. CiU continua mantenint el debat d'orientació política general, que comença el 30 de setembre, com a data límit perquè es concreti i, si no és així, sotmetrà a votació les seves propostes en matèria de finançament. Malgrat que continuaria donant suport al govern en la negociació, ho faria «amb condicions», va alertar Artur Mas.


+ Més endeutament per als municipis. Foto: ACN

Els socis del PSC i ICV, que dimarts ja van veure com Esquerra es despenjava amb la proposta de prorrogar el pressupost català si no hi ha un nou acord de finançament, van veure un altre desmarcatge, quan ahir els republicans es van afegir a les crides de CiU a pactar la posició catalana amb la màxima celeritat. La portaveu d'ERC al Parlament no va saber contestar per què, a hores d'ara, no hi ha un acord entre el govern i la federació que fixi els mínims per negociar amb Madrid. Els republicans, presents en la negociació amb CiU, asseguren des de finals d'agost que està «molt embastat» i que és una qüestió de «voluntat política» que es concreti. Ahir, després que Artur Mas fixés el debat de política general –comença el 30 de setembre– com a data límit perquè es concreti l'acord, Anna Simó va apuntar directament al conseller d'Economia, Antoni Castells (PSC), sobre el qual recau la responsabilitat de la negociació, i va demanar empenta per segellar la proposta catalana.

Simó va ser la primera que, fa uns deu dies, en una compareixença parlamentària, va parlar de la possibilitat que aquest acord entre el govern i el principal grup de l'oposició s'escenifiqués en el debat d'inici de curs, però no ho va plantejar com un ultimàtum, com ha fet CiU. «No ens hi podem passar la vida», considerava Artur Mas, en declaracions a TV3. El govern i la federació, insistia, no es reuneixen des de fa més de dues setmanes i el secretari general adjunt de la federació, Felip Puig, ja dubta que hi pugui haver un acord en el termini que han fixat. Mas lamentava especialment que a les negociacions, que des de dimarts mantenen amb el vicepresident econòmic per al pressupost de l'Estat, no hi puguin anar amb la proposta conjunta.

En cas que s'arribi al debat d'orientació general sense proposta conjunta, CiU presentarà resolucions en matèria de finançament perquè siguin sotmeses a votació. Mas va assegurar que CiU no deixarà de donar suport al govern català en la negociació amb l'Estat, però hi posarà «condicions». Si no hi ha una proposta conjunta, advertia, «la responsabilitat del govern de la Generalitat serà aleshores acabar aquesta negociació».



NO ÉS «UN IOGURT»
El PSC i ICV van criticar l'ultimàtum de CiU i consideren poc prudent fixar nous terminis per al finançament. El portaveu parlamentari adjunt dels socialistes, Joan Ferran, alertava que la negociació «no és com un iogurt» i no té «data de caducitat». Ferran va acusar el líder de CiU de posar pals a les rodes «cada cop que el govern aconsegueix modificar en sentit positiu la posició del govern espanyol». Es referia al reconeixement fet per Solbes que la negociació del finançament és a la «casella zero» després que es rebutgessin els principis genèrics presentats al juliol. El portaveu parlamentari d'ICV, Jaume Bosch, en canvi, va criticar el «desconcert» dels socialistes espanyols perquè, just l'endemà que Solbes donés a entendre que retirava aquests principis, l'executiu estatal va matisar que continuen sent la base de negociació amb els territoris. És una de les demandes que el president de la Federació de Municipis de Catalunya, Manuel Bustos, i el de l'Associació Catalana de Municipis, Salvador Esteve, van fer arribar ahir al conseller d'Economia, Antoni Castells, que es va comprometre a defensar en la negociació del finançament amb l'Estat. Els municipis també reclamen que es creï un fons compensatori amb l'IVA que es recapta per les inversions fetes en equipaments socials, que reverteixi en els ajuntaments que les han fet.


 NOTÍCIES RELACIONADES

>La reunió de càrrecs regionals del PSOE se centra en la crisi

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.