| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 22 de novembre de 2024


dimecres, 17 de setembre de 2008
>

Maresme. La plaga del mosquit tigre ja s'ha estès a un de cada tres pobles del Maresme

El Consell Comarcal crea un servei específic de salut pública que també combatrà l'insecte

TERESA MÁRQUEZ. Mataró
En un de cada tres municipis del Maresme hi ha prou indicis de l'existència del mosquit tigre, l'insecte que, des que es va detectar per primer cop el 2004 al Vallès, s'ha anat estenent arreu de Catalunya. L'amenaça de la plaga ha ajudat a fer que el Consell Comarcal del Maresme posi en marxa un nou servei de salut pública que s'estrenarà a ple rendiment amb una jornada dedicada al mosquit tigre. L'any passat ja es van detectar focus a Dosrius, Arenys de Mar, el Masnou, Canet de Mar i Caldes d'Estrac, però segons les darreres dades l'insecte podria haver ampliat el seu radi d'acció a cinc poblacions més, i de moment no hi ha res que l'aturi.


+ El mosquit tigre podria afectar ja una desena de pobles del Maresme. Foto: EL PUNT

Tordera ha estat l'últim municipi de la comarca a donar la veu d'alerta sobre la presència del mosquit tigre (Aedes albopictus). Tot i que de moment l'Ajuntament no té constància que hagi picat a cap veí, s'han posat en marxa els protocols habituals de prevenció. Els tècnics de la Generalitat, però, estan comprovant la presència d'aquest insecte en més poblacions. De fet, ja hi ha prou constància en cinc municipis que abans no havien estat afectats. L'alarma ha saltat aquest estiu a través especialment de les consultes fetes pels ciutadans als centres d'atenció primària i als ambulatoris arran d'algunes picades. Tot i que no hi ha confirmació oficial del nombre, se sospita que l'insecte s'ha escampat com una taca d'oli per la comarca.

La situació d'alerta ha obligat el Consell Comarcal a posar-hi remei i la primera actuació ha estat la creació d'una àrea de salut pública. Una de les principals missions serà, precisament, aportar als ajuntaments afectats instruments i mitjans comuns i efectius per lluitar contra la plaga. En aquest sentit, l'1 d'octubre està previst organitzar una jornada informativa adreçada a tècnics i responsables polítics locals per explicar la nova situació creada a partir de l'aparició del mosquit tigre. L'objectiu de la jornada és esvair els dubtes sobre l'insecte i respondre totes les preguntes que es formulin sobre com eradicar-ne l'expansió. El tècnic del servei de salut pública del Consell Comarcal, Josep Antolí, va explicar ahir que la confirmació de la presència de l'insecte a més pobles «depèn de la localització de focus concrets, per descartar que hagi estat un cas aïllat». Antolí precisa que bona part dels municipis afectats són turístics o llocs de segona residència, «fet que explicaria que el mosquit ha arribat de fora, amb població que s'ha desplaçat». El tècnic recorda que la col·laboració ciutadana és bàsica per controlar la plaga, que a la tardor és especialment activa.



 NOTÍCIES RELACIONADES

>Maresme. Àgil, actiu de dia i de picada virulenta

>El mosquit tigre ja afecta un de cada tres municipis del Maresme

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.