| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimecres, 18 de desembre de 2024


dimecres, 17 de setembre de 2008
>

El 35% dels catalans volen la independència

El Cercle d'Estudis Sobiranistes sosté que aquest suport seria suficient per guanyar un referèndum d'autodeterminació

ODEI A.-ETXEARTE. Barcelona
Un 35% dels catalans volen la independència de Catalunya. En valors absoluts, dos milions. Així ho conclou el Cercle d'Estudis Sobiranistes (CES), que ha posat xifres al suport social de què disposa la via sobiranista en un estudi que parteix de l'anàlisi de 21 enquestes publicades els últims 18 anys. De les dades es desprèn que la majoria dels ciutadans, un 45%, s'oposen que Catalunya tingui un Estat propi i un 20% no en tenen una opinió formada. Però el CES argumenta que, si es convoqués un referèndum d'autodeterminació, podria guanyar l'opció independentista, perquè l'estadística demostra que els que hi estan en contra també són tradicionalment més abstencionistes. En els últims referèndums, a més, l'opció guanyadora no ha superat el 34% dels vots.


L'estudi, que ha elaborat l'investigador del CSIC Marc Belzunces, assegura que si els dos milions de catalans partidaris de la independència anessin tots a votar en un hipotètic referèndum d'autodeterminació, l'opció sobiranista tindria moltes possibilitats de vèncer.

L'argument que sustenta aquesta tesi és el següent: encara que els partidaris de continuar dins l'Estat espanyol són majoritaris, també formen part del segment social més abstencionista i, probablement, engreixarien el 15% o 20% que no anirien a votar –com passa sempre en els sufragis d'aquestes característiques–. I subratlla que l'Estatut es va aprovar en referèndum amb el suport del 31,8% dels catalans; la Constitució Europea, amb el 23,5%, i que el PSC, ERC i ICV-EUiA van sumar el 2003 el 32,4% dels vots. Tots percentatges menors al 35% del suport social de què calcula que disposa l'independentisme.

L'estudi encarregat pel CES, que parteix d'una vintena d'enquestes fetes a 34.000 persones, confirma tots els tòpics sobre els independentistes. En els municipis de fins a 10.000 habitants són majoritaris –superen el 40%–, mentre que a les grans ciutats els partidaris de continuar dependent de Madrid arriben al 50%. Això vol dir que, sobre el mapa, el territori és àmpliament sobiranista, amb punts intermitents en què mana la densitat de població i que situen una llarga franja d'opositors a la independència que s'estén al llarg de pràcticament tota la costa barcelonina i part de la tarragonina.

Segons Alfons López Tena, president del CES, les tesis independentistes han anat guanyant terreny en els últims anys, sobretot a partir del 2001, quan el no a la possibilitat que Catalunya tingués un Estat propi va baixar de l'equador del 50%. Però no només la ubicació dels catalans és característica a l'hora de retratar la seva opció majoritària. També hi tenen a veure factors culturals, familiars i educatius. L'estudi diu que el 52,6% dels ciutadans que parlen català a casa (com a llengua materna) són independentistes, mentre que el 65,3% dels que usen el castellà estan a favor de la dependència de Madrid, una posició que comparteixen la majoria dels bilingües.

Un altre apriorisme que es confirma és el del lloc de naixement. El 68,1% dels ciutadans provinents d'altres territoris de l'Estat no desitgen la independència de Catalunya, mentre que el 42,7% dels que sí que hi han nascut la defensen. Una altra dada demolidora: la població menys formada és la més partidària que Catalunya es mantingui dins l'Estat espanyol. En canvi, l'independentisme guanya adeptes entre els catalans amb estudis universitaris: encara que per poques dècimes, els independentistes són majoritaris, aproximadament el 40% dels graduats mitjans o superiors combreguen amb les tesis sobiranistes. A la inversa, el gruix dels catalans sense estudis (el 57,6%) no volen la independència, contra un baix 21,7% que hi estan a favor. No s'ha d'oblidar, però, que tan sols un 36% de la població del país ha cursat estudis superiors.

L'independentisme guanya igualment pes entre els catalans que llegeixen diaris. Un 54,3% dels lectors d'El Punt desitgen un Estat propi per a Catalunya.



 NOTÍCIES RELACIONADES

>Contra la «moda»

>Els de l'est d'Europa, «sí»

>La majoria són a CiU

>El 35% dels catalans, a favor de la independència de Catalunya

>Dos milions de catalans, a favor de la independència

>Dos milions de catalans, a favor de la independència

>Dos milions de catalans, a favor de la independència

>Dos milions de catalans, a favor de la independència

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.