| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dissabte, 9 de novembre de 2024


divendres, 12 de setembre de 2008
>

Unitat i fermesa en la Diada del finançament

Montilla advoca pel front polític però aposta per la «flexibilitat» i CiU i ERC li demanen que no hi hagi renúncies

ANNA SERRANO. Barcelona
L'incompliment de l'Estat de tenir pactat el nou model de finançament el 9 d'agost va fer ahir que la reivindicació de govern i partits en la Diada Nacional de Catalunya fos unànime a l'hora de reclamat un nou sistema per a Catalunya que compleixi l'Estatut. I coincident, també, en la crida a mantenir la unitat catalana –només se'n despengen el PP i Ciutadans– per afrontar la negociació amb Madrid. José Montilla va insistir en la necessitat de «flexibilitat» per acordar la reforma, deixant clar que no és incompatible amb la «fermesa», després que ERC i CiU li reclamessin que no hi hagi renúncies respecte a l'Estatut. En la jornada, José Luis Rodríguez Zapatero va fer una altra promesa: Catalunya tindrà el millor finançament de la història.


+ El president de la Generalitat, José Montilla, amb Carme Chacón en l'Expo de Saragossa. / Foto: EFE.

La Diada va amplificar les crides perquè s'abordi el nou finançament, un mes després d'esgotat el termini en què s'hauria d'haver acordat. El govern, les forces que l'integren i CiU van ratificar la seva voluntat de mantenir el front unitari –fins ara només de paraula i imatge– que s'ha de concretar en una proposta catalana de mínims per negociar amb Madrid, a hores d'ara sense tancar. Més enllà dels bons propòsits, però, la veritat és que, amb el temps, augmenten les mirades de reüll perquè ningú no les té totes i temen que un dels integrants es despengi. S'incrementen els recels. Com els provocats pel reconeixement del president de la Generalitat que l'actual situació de crisi dificultarà la negociació i que caldrà ser «flexibles». L'alarma de la federació i ERC davant la possibilitat que aquest pronunciament suposi un mínim acostament als postulats d'un PSOE cada cop més collat per la situació econòmica, va portar José Montilla a aclarir que la flexibilitat, «necessària en tota negociació», és compatible amb la «fermesa» que va garantir que mantindrà. El govern no consentirà, va dir en una entrevista a la Cadena Ser, que Catalunya pagui més del que rep de l'Estat, i ho farà «sobre la base de l'esforç, de la col·laboració i la unitat de les formacions polítiques catalanes». Va estendre el front comú al món municipal i la societat civil.

Des d'ERC, el seu president, Joan Puigcercós, va demanar al President que no confongui flexibilitat amb «entreguisme» i insistia en la tesi que és millor un no-acord que un mal acord. El secretari general de CDC, Artur Mas, creu que en l'exigència que es compleixi l'Estatut «no pot haver-hi massa flexibilitat», malgrat que admetia que tampoc intransigència.

La consigna dels partits catalans és mantenir una unitat que, com s'ha demostrat, fa posar nervis als socialistes espanyols. Potser per això el president del PSC, Isidre Molas, exhibia prudència i l'optimisme marca de la casa i augurava que hi haurà acord de finançament «just i beneficiós». Molas instava els partits a fer pinya entorn del President. Els socialistes catalans, en una posició molt delicada en aquesta negociació, no preveuen l'escenari d'un no-acord, com en canvi sí que fan la resta de formacions. CiU garanteix que no repetirà l'esquema estatutari quan Mas va pactar amb Rodríguez Zapatero–, reclama «fermesa» de Montilla i insisteix que si l'Estat no compleix, «les forces polítiques catalanes han d'unir-se a Madrid per deixar clar a Rodríguez Zapatero que si ell no compleix, no el podrem ajudar». De fons, la demanda que el PSC no doni suport al pressupost de l'Estat si abans no hi ha un bon acord de finançament, una possibilitat que està pràcticament descartada.

El vicepresident econòmic, Pedro Solbes insistia ahir que són dos processos diferents, cadascun amb la seva dinàmica. ICV no els relaciona, però sí que alerta –Joan Saura hi va insistir ahir– de la «crisi política» que s'obrirà entre Catalunya i l'Estat si aquest últim no compleix exactament allò que marca l'Estatut «sense cap tipus de retallada». Des d'EUiA, el seu coordinador general, Jordi Miralles, també situava el focus en l'actuació de l'Estat i cridava els partits catalans a no barallar-se entre ells i centrar «la pressió» en l'executiu estatal. El PP està fora de joc en un debat que utilitza bàsicament per erosionar el president del govern espanyol. Alícia Sánchez Camacho va advertir-li que, amb la reforma, «haurà d'estar a l'alçada» del pacte que el PP va subscriure amb CiU el 2001.



ZAPATERO PROMET EL MILLOR
I en un dia clau, el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, apel·lava a l'acord en infraestructures Solbes-Castells per demanar «calma i tranquil·litat» i garantir que Catalunya «disposarà del millor sistema de finançament autonòmic que hagi tingut mai».

La jornada va transcórrer amb normalitat i va servir per constatar que les plataformes independentistes guanyen adeptes. Com a mínim Sobirania i Progrés. Sigui pel debat o no, ahir es veia com darrere la seva pancarta hi havia molta més gent que a la d'ERC o a la dels partits extraparlamentaris en les manifestacions de la tarda. Van transcórrer amb normalitat i només va haver-hi una baralla aïllada, entre militants d'Unitat Nacional Catalana i de l'esquerra independentista. Pel que fa a l'acte institucional del parc de la Ciutadella, instaurat el 2004 per Pasqual Maragall, es consolida amb una assistència d'entre 12.000 i 15.000 persones, segons els Mossos d'Esquadra, una xifra menor a la d'altres anys, potser degut al fet que era pont. La novetat d'ahir va ser el trasllat de la commemoració institucional a l'Expo de Saragossa.



 NOTÍCIES RELACIONADES

>Montilla defensa l'«Espanya plural»

>«Hem fet bé de venir»

>Detenen un jove a Lleida durant l'ofrena floral de la Paeria

>Ciutadans fa un acte alternatiu per reclamar que la Diada se celebri per Sant Jordi

>L'ofrena a Casanova se salda amb menys públic però les escridassades habituals

>Milers de catalans surten al carrer per la independència

>Èxit de públic i participació a la 7a Mostra d'Entitats

>L'esquerra independentista, al Fossar

>Més de 30.000 clams de llibertat

>El PNB no es compromet a votar amb CiU en contra del pressupost

>Carod confirma que es presentarà a les primàries per ser el candidat d'ERC

>Cara a cara

>Algun èxit

>Reivindicació econòmica al Vallès

>Amaguen les claus de l'ajuntament i han de posar una escala per penjar-hi l'estelada

>El nou model de finançament, la crisi i l'Estatut, protagonistes de la Diada a Mataró

>Manifest unitari de 54 entitats

>El Barcelonès Nord viu una Diada plàcida

>Canga parla del finançament i de la crisi

>Amaguen les claus de l'ajuntament a Vilafranca i pengen l'estelada amb escala

>La manifestació independentista reuneix prop de dues mil persones a Girona

>Pugna sibil·lina per les banderes

>Crides a la unitat i la fermesa en la Diada del finançament

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.