La Demarcació de Girona del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC) ha organitzat l'exposició Club Med. Cap de Creus. Una intervenció en el paisatge dels anys seixanta, dedicada al projecte del Club Mediterranée de Cadaqués. Per aquest acte s'han seleccionat fotografies i plànols de l'època de construcció del recinte, a principis dels anys seixanta, comparades amb imatges preses l'any 2006, un any abans que comencés l'enderrocament d'aquest complex turístic. La mostra restarà oberta fins al 28 del setembre vinent.
Resseguint la memòria d'aquesta utòpica ciutat vora el mar, el visitant es desplaça fins a l'època en què es va dur a terme la construcció del Club Med, entre el 1960 i el 1962. Un nou model d'habitatge destinat a les vacances apareixia entre les roques del Cap de Creus, concretament al pla de Tudela i a la cala Culip.
Es tractava d'un espai per al descans, la convivència i l'exercici, que alhora era gaudi de clima i de paisatge per als turistes, d'origen majoritàriament francès, en una sèrie de construccions de color blanc –327 bungalous, en concret– que contrastaven amb la bellesa del paisatge auster de roques erosionades pel vent i d'escassa vegetació. Va ser, doncs, un locus amoenus de tarannà «salvatge»: un lloc sense comoditats, ni luxes, només ple d'aire lliure de sol i mar. La màgia del lloc resideix en la condició conceptual i artística de convertir en habitable un espai reservat només a les roques dominants de la zona. Els arquitectes encarregats d'aquesta proesa van ser el figuerenc Pelai Martínez i Jean Weiler. Tot i que el seu objectiu principal era el turisme, el projecte va ser respectuós amb l'entorn del Cap de Creus.
El Club Med va sobreviure a l'especulació turística i és un lloc que val la pena conèixer, ara que és en procés de desaparició i de remodelació del paisatge on es va edificar.
VUIT SACS DE RUNA
Pel que fa a l'exposició, es planteja un recorregut al voltant de vuit sacs de runa disposats a la sala que mantenen una distribució semblant a la dels habitacles sobre la pedra del pla de Tudela. Els contenidors de la documentació gràfica, les imatges i els plànols del projecte parlen, alhora, del destí final de les edificacions del Club Med un cop s'hagin enderrocat.
En l'exposició, la informació es divideix en quatre àmbits diferents: l'emplaçament del club, els inicis del projecte, el projecte en si i tot el complex, que parla del procés d'execució de les obres, les activitats que s'hi feien i el dia de la inauguració del Club Med, a més de les fotografies realitzades el 2006. La mostra vol ser un reflex del Club Med al Cap de Creus i un reconeixement a l'arquitectura harmònica amb el paisatge.