Amb un pressupost de 2.600.000 euros, el més alt fins ara per a una producció musical catalana, Spamalot no és només l'adaptació estricta d'Els cavallers de la taula quadrada, sinó també una síntesi teatralitzada de l'humor desenvolupat pel grup britànic en tots els seus films. De fet, un dels moments amb els que de ben segur s'identificarà el públic serà l'escena on sona el característic xiulet d'Always look on the bright side of life, cançó de la banda sonora de La vida de Brian.
L'obra s'estrena originalment en castellà i explica Paco Mir, de Tricicle: «Es tracta d'un espectacle que ha creat fidels seguidors a tot el món i al qual nosaltres afegim la visió d'un espanyol que veu un espectacle anglosaxó amb referències al nostre terreny més pròxim.» Per Mir, en aquesta adaptació, «hi ha més riure».
L'obra compta amb la participació, a més de 13 músics, de 20 actors i ballarins que interpreten 80 personatges. Els personatges centrals són el rei Artús, interpretat per Jordi Bosch, que ahir reconeixia l'esforç que ha fet el coreògraf de l'obra Francesc Abós, «perquè hagi pogut fer uns passos de ball»; Fernando Gil, en el paper de Sir Lancelot i Marta Ribera (que la temporada passada va protagonitzar Cabaret) amb el paper de la Dama del Llac. Ribera va destacar la reacció del públic en les sessions prèvies que s'han fet aquests dies per polir l'espectacle abans de l'estrena: «Tot i les petites pegues que poden sortir a les sessions prèvies, el públic reacciona com si es tractés d'un espectacle ben rodat», va dir. Cal afegir-hi la participació de Pepe Rubianes com a la veu de Déu.
Segons el productor cinematogràfic i ara també productor de musicals, Julio Fernández: «A Catalunya s'està recuperant el musical, un gènere que estava adormit. Aquesta temporada se'n representaran sis a Barcelona, mentre que a Madrid, només tres.»