| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dissabte, 30 de novembre de 2024


dimarts, 2 de setembre de 2008
>

El mosquit tigre arriba a la demarcació i se'n troben focus a Lloret, Roses i l'Escala

Lloret és on la situació és més complicada, a l'Escala el cas es dóna per neutralitzat i a Roses encara s'està estudiant

ORIOL MAS MAR VICENTE. L'Escala
Com ja s'havia advertit, era més que probable que aquest estiu el mosquit tigre aparegués a les comarques gironines. Ahir es va fer públic que se n'han trobat a Lloret, Roses i l'Escala. A Lloret és on la situació és més complicada, perquè el mosquit s'ha desenvolupat en un barri proper al centre. A l'Escala, en canvi, es van detectar larves en un parany situat davant la platja de Montgó, però l'actuació del servei de mosquits de la badia de Roses i el Baix Ter fa que la situació ara mateix es consideri neutralitzada. En el cas de Roses, les larves s'han localitzat en un bloc de pisos de la part nord de la urbanització de Santa Margarida, prop de la carretera de Roses. Encara se n'està estudiant l'abast, però tot apunta que no s'ha escampat i que també es podrà neutralitzar.


+ El mosquit tigre es caracteritza per una ratlla blanca al tòrax, i és de color fosc

En tots els casos es creu que l'insecte ha arribat viatjant a través de cotxes particulars, segurament d'estiuejants de Barcelona. El regidor de Medi Ambient de Lloret, Ignasi Riera, no va voler confirmar ni desmentir la presència del mosquit tigre. Segons ha pogut saber aquest diari, però, el de Lloret seria ara mateix el focus més important, ja que afecta un barri residencial proper al centre de la ciutat on s'ha localitzat gràcies a la informació d'uns veïns, i quan el mosquit ja s'hi ha estès mínimament.

Pel que fa a Roses, es va trobar una trampa amb larves dijous passat, a la urbanització de Santa Margarida. El regidor de Medi Ambient de Roses, Joan Esteve Danés, explica: «Era de preveure que arribaria, però estem molt contents de la prevenció que es fa, que és molt important.» Avui hi ha prevista una reunió entre representants del servei de control de mosquits i de l'Ajuntament per discutir les actuacions que s'han de fer, però el servei ja ha instal·lat més trampes per veure si s'havia estès, i per ara totes han donat negatiu. A banda de la fumigació que s'ha de fer, està previst que es reparteixin tríptics informatius traduïts a diferents idiomes per explicar als veïns com han d'actuar.

La regidora de Medi Ambient de l'Escala, Ramona Viella, va destacar també el bon funcionament de la prevenció que es fa des del servei. En aquest cas, les larves es van trobar a Montgó el dia 22, i els tècnics del servei van utilitzar el protocol establert. A banda d'ampliar les trampes, van informar els veïns dels carrers més propers, amb un seguit de recomanacions per dificultar que s'estengués. I acompanyants de la policia local, van entrar als jardins particulars per fumigar-los. Després del seguiment posterior, el focus es dóna per neutralitzat. El servei, però, continuarà fent un seguiment més específic fins a l'hivern.





Com es pot distingir? - La seva mida mitjana és d'uns 5 mil·límetres, i es caracteritza pel fet de tenir una franja blanca al tòrax i ratlles blanques a les potes. És de color negre.

Què el diferencia d'altres mosquits? - Sobretot el seu hàbitat, ja que és més propi de zones urbanes que de rurals o aiguamolls. Les cases amb jardí solen ser punts més susceptibles de ser colonitzats. És més agressiu i la picada és més dolorosa. Ataca de dia, sobretot al vespre, arran de terra i bàsicament a l'exterior dels habitatges

Com es desplaça? - El seu radi d'acció no passa dels 150 o 200 metres, ja que no pot volar més. Per això el risc que colonitzi nous espais ve sobretot pels mitjans de transport, que sense saber-ho el poden carregar i deixar-lo anar en un altre punt geogràfic.

Pot transmetre malalties? - Sí, si bé el risc és molt baix. Però està demostrat que pot transmetre més de 20 malalties tropicals, com ara el dengue, la febre groga i el chikungunya, del qual es van donar casos a Itàlia.

Quin cicle té? - No sol viure més de dues setmanes, però des que posa els ous, cinc dies són suficients perquè explotin les larves i neixi la descendència. A Catalunya estan actius d'abril a octubre, quan fa més calor, però la seva màxima activitat és als mesos d'agost i setembre.

Quines mesures preventives s'han de prendre? - No deixar recipients com ara testos, trastos o pneumàtics on hi pugui haver aigua estancada, perquè és allà on posa els ous i des d'on colonitza. Se sol amagar en la vegetació, en zones humides.


 NOTÍCIES RELACIONADES

>Cap cas de picada detectat

>El Servei de Mosquits alerta que l'insecte ja es pot haver escampat per altres municipis gironins

>Que no sigui massa tard

>Detecten la presència del mosquit tigre a Lloret, l'Escala i Roses

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.