| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dilluns, 25 de novembre de 2024


dijous, 28 d'agost de 2008
>

La plataforma del Sénia adverteix que l'Estat aprovarà tot el projecte Castor

El col·lectiu compleix el seu primer any amb el repte d'ampliar la mobilització al conjunt del territori

GUSTAU MORENO. Alcanar
La Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia ha celebrat aquest agost el seu primer any de funcionament, amb sentiments contradictoris. El moviment social ha aconseguit que Alcanar rebutgi el projecte Castor, que preveu un dipòsit submarí de gas i una plata de tractament a la població veïna de Vinaròs; però el suport polític ha anat de més a menys, per les «pressions» de les cúpules dels partits i de l'empresa, que ja ha contactat amb els propietaris de les finques. A més, ara s'ha fet públic un polígon d'indústries inflamables a Traiguera, i la plataforma adverteix que l'Estat autoritzarà en breu la planta terrestre i el gasoducte.


+ La manifestació contra el projecte Castor, el 28 de juny passat a Vinaròs. Foto: JOSEP MEDINA
Un dels portaveus, Joan Ferrando, va fer ahir una valoració «totalment positiva» del primer any del col·lectiu, sobretot quant a la feina interna de la plataforma. El 2 d'agost del 2007 va publicar-se la sol·licitud del projecte Castor, i la plataforma va coordinar una mobilització ciutadana sense precedents als dos costats del riu Sénia. Primer, la plataforma es va dedicar a buscar i difondre la informació, ja que l'expedient del projecte Castor tenia uns 600 folis que calia fotocopiar i digitalitzar, per donar a conèixer la magnitud d'un complex que es projectava a Vinaròs, però a tocar del terme d'Alcanar. Així, amb una inversió d'uns 1.290 milions d'euros, l'empresa Escal UGS preveu construir un magatzem submarí per emmagatzemar-hi 1.300 milions de metres cúbics de gas. A més, el projecte també inclou un gasoducte i una planta de tractament terrestre, que podrien començar a funcionar en tres anys i mig. «Aquí tothom es va sentir molt colpit per la notícia, sobretot en l'àmbit local, però després les cúpules dels partits van transmetre a les bases els seus punts de vista a favor del projecte Castor», va lamentar. En aquest sentit, Ferrando va remarcar que els grups de pressió polítics i econòmics a favor del projecte Castor estan funcionant a la perfecció, i que l'assignatura pendent de la plataforma del Sénia encara és «aconseguir que la mobilització tinga abast territorial», ja que fins ara s'ha localitzat molt a Alcanar. «L'oposició ciutadana s'anirà fent més gran quan la gent comprenga la magnitud del projecte i que tot això tira endavant, però potser després serà massa tard», va afegir-hi. Segons el portaveu, aquesta mateixa setmana s'ha sabut que Traiguera, també al Baix Maestrat, ha aprovat un pla d'urbanisme que reserva mig milió de metres quadrats d'un polígon per a indústries inflamables. «El 10% d'aquest polígon estarà ocupat per una empresa que embotellarà gas butà, però la resta segurament estarà ocupat per empreses que d'alguna manera estaran vinculades al projecte Castor», va pronosticar Ferrando. «Un dels nostres temors era que el projecte Castor convertís les terres del Sénia en un gran complex dedicat a la indústria del gas, i sembla que les nostres sospites s'estan confirmant», va insistir el portaveu. Ferrando també va avançar que durant la primera quinzena de setembre tothom espera que el govern de l'Estat aprove i publique la sol·licitud d'Escal UGS per construir la planta terrestre i el gasoducte. Al maig, l'Estat va autoritzar l'empresa a fer l'explotació del dipòsit submarí, i l'Ajuntament de Vinaròs també va confirmar la idoneïtat dels terrenys en què s'instal·laria la planta terrestre.

 NOTÍCIES RELACIONADES

>Compra de les finques per uns 36.000 euros el jornal de terra

>La plataforma del Sénia assegura que autoritzaran el dipòsit de gas d'Alcanar

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.