| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | diumenge, 24 de novembre de 2024


dilluns, 25 d'agost de 2008
>

Un incendi en el generador de Vandellòs II obliga a activar el pla d'emergència nuclear

L'ANAV i el CSN minimitzen l'incident i diuen que no hi ha perill per a la població de l'entorn de la central ni per als treballadors

M.L.. Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant
Després que la setmana passada el Consell de Seguretat Nuclear (CSN) anunciés la sanció que imposarà als responsables d'Ascó I per la fuita de partícules radioactives el novembre de l'any passat, una altra central nuclear catalana torna a ser notícia per un altre incident. Ahir al matí, a Vandellòs II hi va haver un incendi al generador elèctric de la sala de turbines que va obligar a activar el pla d'emergència nuclear de Tarragona (Penta) en nivell de prealerta. Tot i i així, tant l'Associació Nuclear Ascó-Vandellòs II (ANAV) com el CSN van assegurar que l'accident no havia suposat cap perill per a la població ni per als treballadors, i van explicar que no hi havia hagut cap risc perquè les flames s'havien originat en una àrea convencional, és a dir, sense radiació.


+ Imatge de la central nuclear Vandellòs II poques hores després de l'incendi. Foto: EL PUNT

Vandellòs II es va aturar ahir automàticament després que es declarés un incendi en el generador situat a la sala de turbines de la central nuclear. L'incident es va originar quan faltaven deu minuts per a les nou del matí, i els bombers de l'interior del parc van actuar per apagar les flames tan ràpidament com van poder. L'Associació Nuclear Ascó-Vandellòs II (ANAV) va establir immediatament la fase de prealerta d'emergència interna. A les nou del matí tocades, però, el foc continuava cremant, i seguint el procediment obligat es va activar el pla d'emergència nuclear de Tarragona (Penta) en el nivell de prealerta. «Quan es produeix un foc dins una central nuclear, la normativa obliga a activar el Penta si l'incendi dura més de deu minuts. Per aquest motiu, com que el que s'ha produït avui [ahir per al lector] no s'ha apagat fins a les 10 del matí, el CSN ha recomanat activar-lo», argumentava el portaveu de la central, Eugeni Vives.

Una vegada es va haver activat el Penta en nivell 0, es va avisar la Subdelegació del Govern i els alcaldes de la zona. Pel fet que la subdelegada del govern espanyol a Tarragona, Teresa Pallarès, era fora de la ciutat, la subdelegada del govern a Barcelona, Montserrat García, i també subdelegada accidental de Catalunya, es va traslladar fins a la demarcació per seguir de prop tot el procés. Aquesta és la segona vegada que s'activa el Penta en nivell 0 a la demarcació.

Després que les flames s'extingissin a les 10, tècnics de l'ANAV van fer una revisió per assegurar-se que no hi hagués cap rebrot, i van desactivar el PEI a dos quarts d'onze. Mitja hora més tard es va desactivar el pla d'emergència nuclear de Tarragona, després de consultar el CSN. Els Bombers de la Generalitat van confirmar a El Punt que havien enviat a la central fins a sis dotacions, i que havien inspeccionat la zona on s'havia produït el foc. Tot i així, l'ANAV nega la presència d'aquests cossos d'emergència.



«NO S'HA GENERAT PERILL»
Tant les fonts consultades del CSN com el mateix portaveu de l'ANAV minimitzaven ahir el succés, i asseguraven que la incidència no havia suposat cap perill per a la població ni per als treballadors que hi havia a la central. Segons Vives, la sala on es va produir l'incendi és fora de la zona radioactiva. «El foc s'ha produït en una zona convencional on es genera l'energia i que no és radioactiva; es podria dir que és una àrea industrial», puntualitzava el portaveu. De fet, Vives admetia que un incendi, tot i que no és un episodi habitual, tampoc no és un fet extraordinari, ja que uns anys enrere ja se'n va produir algun.

LA CENTRAL, ATURADA
Després de l'incendi, l'ANAV va iniciar una investigació, «que podria durar setmanes», per esbrinar les causes del foc. A més, fins que no es conegui l'origen del foc no es podrà reparar la incidència del tot, i la central continuarà aturada unes setmanes.

NO HI HAURÀ SANCIÓ
Fonts del CSN s'aventuraven ahir a afirmar que Vandellòs II no rebria cap sanció per aquest incident, «pel fet que els sistemes de seguretat han funcionat a la perfecció», i que l'incendi s'havia produït en una zona no radioactiva. Tot i així, el CSN no va fer cap valoració del grau de l'incident, quan habitualment, si consideren que els fets han estat lleu, els qualifiquen de nivell 0.

RENOVACIÓ DE LA LLICÈNCIA
Aquest episodi, com tots els que han anat succeint al llarg dels anys, constarà en l'expedient que ha de servir per dictaminar si a Vandellòs II es renoven les llicències o no. Aquest expedient inclou un informe amb els fets que han passat en els últims 10 anys, i un pla que exposa què es pensa fer en el futur. Després, els experts són els encarregats de decidir si s'allarga la vida de la nuclear amb alguna condició o si contràriament es decideix desmantellar-la.


 NOTÍCIES RELACIONADES

>El govern de Vandellòs treu importància als fets

>l'opinió dels veïns

>«Ni un trist tríptic informatiu»

>Els ecologistes recorden que l'incident és semblant al que va fer tancar Vandellòs I

>La d'ahir va ser la segona activació del Penta

>La majoria d'incidents, a Catalunya

>Ensurt a Vandellòs

>Ensurt a Vandellòs

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.