«Hem d'esperar que passi alguna cosa greu perquè es prenguin mesures serioses?» Aquesta pregunta és la que es feien ahir a la tarda tots els grups ecologistes que van coincidir a reclamar accions serioses i reals per posar fi al cúmul d'incidents a les centrals nuclears catalanes. Amb la fuita de partícules d'Ascó I al cap i amb la mala gestió que es va fer d'aquest cas, tots coincideixen a denunciar ara la poca importància que el CSN dóna a l'incendi que va afectar la sala de turbines de la central.
El portaveu de Greenpeace, Carlos Bravo, recordava que l'incendi de Vandellòs I, que va acabar amb el tancament d'aquesta central, també es va generar a l'edifici de les turbines (en aquell cas, el foc va arribar al reactor), que és on es permet generar l'electricitat però que també és des d'on s'evita el sobreescalfament del reactor. Bravo explicava que els Bombers de la Generalitat van tenir molts problemes per accedir al recinte, i que van poder comprovar el mal estat en què va quedar la zona. «Estarà molt temps sense funcionar», assenyalava. Greenpeace qualifica de «lamentable» aquest incident, i es pregunta què ha passat amb l'hidrogen que conté la turbina. «De moment ningú no ens ha explicat si hi ha hagut cap explosió», apuntaven. Bravo reitera que les centrals no funcionen bé perquè no se'n fa el manteniment: «Es volen estalviar diners i el CSN fa els ulls grossos.» Greenpeace, com la resta de grups que integren la plataforma Tanquem les Nuclears, considera que s'han de retirar les llicències d'explotació de les tres centrals catalanes, per la «irresponsabilitat» en la seva gestió. A més, Bravo apunta que possiblement els responsables de la central ja havien rebut avisos per problemes de vibració a les turbines: «Si es confirma el succés, haurà de ser considerat encara més greu.»
ACUMULACIÓ D'INCIDENTS
Des de Tanquem les Nuclears, ahir recordaven la quantitat d'incidents notificables que aquest any acumulen les centrals catalanes una vintena, i exigien una revisió profunda de cada central abans de permetre que tornin a funcionar. A més, demanen diligència en la investigació de les causes, «i en la sanció de les persones responsables», i creuen que ha de ser un toc d'atenció al govern en relació amb les peticions de l'allargament de vida de les centrals. També des d'Ecologistes en Acció es preguntaven ahir què més ha de passar perquè es faci efectiva la retirada de les llicències de les centrals, i a través d'un comunicat denuncien «el protectorat del CSN a la central, sigui el que sigui el que facin».
PETICIÓ DE DIMISSIÓ
Més enllà de considerar que l'incident d'ahir va ser greu, Alternativa Verda va criticar obertament el paper de la delegada del govern espanyol en funcions, Montserrat García, per haver restat importància als fets. «Una responsable política no pot fer de portaveu de la nuclear», deia ahir Santi Vilanova, el portaveu del grup, segons el qual demanaran que dimiteixi «per irresponsable».