Nou mesos després de la fuita de partícules radioactives a través del sistema de ventilació de la nuclear d'Ascó, ahir va fer-se pública la proposta de sanció que imposaria el CSN. L'incident es va produir el novembre del 2007, quan dos operaris van aixecar amb cordes un bidó de 50 litres d'aigua radioactiva i el van vessar sobre la piscina de combustible. Tres dies després, un tècnic va activar la ventilació i les partícules van sortir a l'exterior, però el CSN no va ser informat fins tres mesos més després. Així, ara la central d'Ascó haurà d'afrontar una sanció de fins a 22,5 milions d'euros. La llei de reforma del CSN, aprovada un mes abans de la fuita radioactiva de la central d'Ascó, estableix sancions de fins a 30 milions d'euros, deu vegades superior a la multa que es podia imposar fins aquell moment. Per tant, si la sanció fos aprovada pel Ministeri d'Indústria, seria la multa més important de la història de les centrals nuclears a l'Estat, tot i que l'informe emès pel CSN matisa que l'incident d'Ascó no va afectar la població ni el medi ambient, i que l'estimació del risc també és «remota i lleu». Però el mateix document adverteix que van produir-se errades importants en el control i en el procés de subministrament d'informació al mateix CSN, i recorda que el titular de la central va manipular els detectors de radioactivitat i que va intentar amagar l'incident. De fet, la fuita no va sortir a la llum pública fins a l'abril d'enguany, per una denúncia del grup ecologista Greenpeace.
El CSN proposa quatre sancions greus i dues de lleus per als titulars de la planta d'Ascó I. En el cas de les sancions greus, una és de «grau màxim», ja que l'emissió radioactiva a l'interior de la central va superar la dosi anual permesa. A més, el CSN recorda que en aquest cas es van modificar els monitors de radiació dels edificis de combustible, per fixar-los a un valor superior a l'establert. D'altra banda, quant a les sancions greus en grau mitjà, el CSN remarca que la central no va establir els controls de contaminació externa del personal un cop descoberta la contaminació, i també que no va classificar, senyalitzar ni delimitar radiològicament les zones de lliure accés de la central nuclear, després de la detecció de les partícules. A més, el titular de la planta no va notificar la troballa de partícules fins al 4 d'abril, tot i que les havia trobat el 14 de març. El CSN també proposa una sanció perquè l'empresa va incomplir les seues instruccions i no va proporcionar, entre aquelles dues dates, una informació «ràpida i veraç» sobre la contaminació als inspectors del CSN. L'última sanció greu en grau mitjà és perquè el titular de la central no va fer constar la contaminació trobada a les zones de lliure accés, en els diferents registres de vigilància radiològica. Finalment, el CSN inclou en la seua proposta dues sancions lleus de grau mínim, ja que l'empresa no va emetre el corresponent informe de succés notificable davant l'actuació dels monitors de l'edifici de combustible de la central, el 26 de novembre. A més, el titular de la central no va adoptar les mesures necessàries per minimitzar l'exposició de la població a la radioactivitat, quan el 21 d'abril un camió que duia residus de la central i partícules radioactives va sortir de la central sense que es detectessin. A més, en aquest últim episodi també es va incomplir la normativa sobre transport de mercaderies perilloses.
D'altra banda, el CSN també valora l'aplicació d'un nou pla d'acció amb actuacions de caràcter tècnic i organitzatiu, que «supervisarà» directament. L'objectiu de l'anomenat pla Procura, aprovat fa dos mesos, és abordar «totes les deficiències» que l'episodi d'Ascó ha deixat al descobert. A més, el CSN també revisarà el seu sistema de control i destinarà un tercer inspector resident a la central d'Ascó.