Diverses entitats de joves ebrencs van organitzar ahir una diada reivindicativa per a la sostenibilitat del Delta, concretament per fer tornar els sediments que durant anys s'han quedat retinguts als embassaments i han provocat la regressió de bona part d'aquest valuós espai natural. Prop de 70 participants es van dirigir a una de les desaparegudes desembocadures de l'Ebre, la gola del Migjorn, per embarcar-se en les piragües en un dels braços morts de l'Ebre i recordar que a principis de segle hi havia sis sortides al mar i ara només en queda una.
Aquesta I Diada pels Sediments al Delta va sorgir del camp de treball en què diferents voluntaris van participar en la neteja del trabucador i les platges del Delta. Josep Juan, portaveu dels Jóvens per la Cultura i la Sostenibilitat a les Terres de l'Ebre, va afirmar que «la clau la tenen les hidroelèctriques que controlen els cabals i que haurien de crear embassaments sostenibles que permetin soltar els sediments». A més, va denunciar la manca de transparència i d'informació pública per part del govern «ja que entenem que és un problema de llarg abast».
La diada va ser un espai de discussió sobre les agressions al territori i, en concret, a l'espai natural del Delta; amb la intenció, per part dels organitzadors, de conscienciar els participants i buscar noves fórmules per formar una opinió pública favorable amb la causa. «El nostre primer objectiu és prendre una iniciativa legislativa popular amb recollida de firmes», va afirmar Josep Juan i va afegir que en principi no pensen convocar cap tipus de manifestació: «Però no descartem aquesta opció si és la solució per sensibilitzar els polítics de la importància de la conservació del Delta.»