| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 8 de novembre de 2024


dissabte, 16 d'agost de 2008
>

Exposen material de guerra per a usos civils després de la batalla de l'Ebre

Corbera és marc d'una exposició que mostra l'ús que la població va donar a determinats objectes bèl·lics

ROSER ROYO. Corbera d'Ebre
La base d'un projectil utilitzada com a suport per trencar ametlles, beines de projectil reconvertides en gerros o cues de morter usades com a canelobres. Aquests són alguns exemples del reciclatge que la població civil de Corbera d'Ebre va fer del material bèl·lic que la Guerra Civil va deixar escampat pel seu territori. Ara el Patronat Municipal del Poble Vell de Corbera, amb motiu del setantè aniversari de la batalla de l'Ebre, ha muntat una exposició d'aquells materials de guerra reconvertits en objectes quotidians. Titulada Material de guerra, supervivència de postguerra, la mostra es pot visitar fins dilluns a la Casa Abadia.



+ Beines de projectil reconvertides en gerro i la punta d'una bomba alemanya de 250 quilos usada com a campana. Foto: EL PUNT

«Anàvem a estudi amb dos calaixons de bales. Un per asseure'ns-hi i un altre per escriure-hi». Ho explica un dels testimonis de l'audiovisual que tanca el recorregut del centre d'interpretació 115 Dies de Corbera d'Ebre, centrat en els 115 dies de combats de la batalla de l'Ebre i fa poc inaugurat pel president Montilla. I és que la Terra Alta i especialment municipis com Corbera d'Ebre van ser els que més van patir els estralls de la batalla de l'Ebre, la més cruenta de la Guerra Civil espanyola i que va deixar escampats per arreu del territori una gran concentració de material bèl·lic. La misèria de la postguerra va fer que la població civil aprofités i reciclés aquell material bèl·lic i li donés usos que ens poden semblar insòlits però que en alguns casos s'han mantingut fins pràcticament els nostres dies. Ara el Patronat Municipal del Poble Vell de Corbera d'Ebre, un organisme que fa més de trenta anys que es dedica a recuperar el patrimoni cultural local, ha muntat una exposició d'aquest material bèl·lic reciclat durant la postguerra. Es tracta d'una setantena d'objectes entre peces de roba, estris d'avituallament o armament pur i dur, cedits per la gent del poble amb motiu d'aquesta exposició.

«És una mostra prou representativa dels usos que es va donar a aquest material bèl·lic», diu Joan Antonio Montaña, portaveu del Patronat, que precisa que no s'han posat cascos «perquè se'ls han donat usos tan diversos que no hi havia manera d'agrupar-los tots», ni tampoc s'ha fet cap referència «expressament» a l'economia de postguerra basada en la venda de projectils, i metralla. «Això ho guardem per a l'exposició de l'any que ve», va avançar.



CURIOSITATS
Com a curiositats de la mostra destaca l'ús de puntes de bomba com a campanes en masos, ermites i fins i tot a l'església del Poble Vell; la utilització de baionetes com ganivets, tornavisos o fins i tot per enrotllar-hi fil, enclavar-les a terra i marcar amb el fil una línia recta per plantar el solc de vinya; també hi ha un apartat especial dedicat a les carmanyoles, cantimplores, plats i gots dels soldats que els civils van reaprofitar per a usos diversos: les cantimplores com a gerres d'aigua a la taula o els plats foradats com a coladors; i un altre secció sobre la roba militar que va ser reciclada com a roba per treballar al camp i sargida nombroses vegades.

La mostra, que es podrà visitar fins dilluns als baixos de la Casa Abadia de Corbera, al costat de l'església, inclou també una exposició fotogràfica d'unes 50 imatges cedides pels veïns del municipi. N'hi ha des d'abans de la guerra fins als anys 60. Aquestes imatges són digitalitzades pel Patronat del Poble Vell i incorporades al seu fons fotogràfic.



 NOTÍCIES RELACIONADES

>Exposen material de guerra aprofitat per a usos civils després de la Batalla de l'Ebre

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.