És el primer mes de juliol en dotze anys que el percentatge comparatiu entre un any i el següent dóna uns números vermells d'aquesta envergadura, ja que durant aquest període sempre s'havia experimentat un creixement o, en el pitjor dels casos, un estancament. «És un fet significatiu, però no ho hem de justificar amb arguments locals, sinó amb el context general», ha manifestat l'alcalde, Lluís Guinó (CiU). Les dades provisionals de l'agost són millors, va avançar la responsable municipal de turisme, Maria Fauró.
L'any passat ja van aparèixer símptomes de recessió, que es van plasmar en un descens dels visitants estrangers. «Aleshores el turisme nacional i estatal ens va salvar la temporada», recorda Fauró, però aquest cop no s'ha produït aquella compensació, ja que precisament és el visitant espanyol, amb un 21,7% de descens, el que ha contribuït més a la davallada, seguit del català (- 20,4%).
D'Europa van venir un onze per cent menys de turistes i de la resta del món, un 6,2 per cent menys.
ISRAEL
La lectura positiva de les xifres del juliol és que l'esforç que Besalú està fent per atraure el turisme jueu, (venent el call que es conserva a la vila, així com la recent incorporació a la Red de juderías), es reflecteix ja en les estadístiques. Així, dels 815 visitants estrangers (no europeus) del mes de juliol, un 44% provenien d'Israel. És el segon col·lectiu, després dels nord-americans (un 47%), dels quals molts són jueus. Quant als europeus, els francesos continuen sent els primers. Pel que fa als espanyols, Besalú continua atraient sobretot madrilenys i valencians. Respecte dels catalans, tampoc hi ha canvis: tres quartes parts són provinents de les comarques barcelonines.