| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dissabte, 23 de novembre de 2024


dilluns, 4 d'agost de 2008
>

Els arqueòlegs del castell de Selmella demanen més inversió

La fortalesa data del segle X, està plena de runa i és de propietat privada

ACN N.B.. El Pont d'Armentera
Els arqueòlegs que treballen a les excavacions del castell de Selmella, al Pont d'Armentera, fan una crida a les administracions perquè consolidin l'espai i s'utilitzi com a patrimoni d'ús públic. L'arqueòloga i codirectora de l'excavació, Mònica López, diu que aquesta fortificació medieval de forma allargassada, i en general tots els castells de la conca del Gaià, no tenen res a envejar als castells càtars d'Occitània, ja que d'entrada són més antics. Però són força desconeguts i sovint abandonats.


+ Part de les restes que es conserven del conjunt de la fortalesa del terme municipal del Pont d'Armentera. Foto: EL PUNT

Avui es reprendran les excavacions al castell, per sisè estiu consecutiu. La recerca arqueològica és el primer pas, però no ha de ser el darrer, en l'opinió dels arqueòlegs. En aquesta nova campanya, un equip format per deu arqueòlegs, dirigit per Mònica López i Ramon Serra, del Centre d'Estudis del Patrimoni Arqueològic de la Prehistòria de la UAB, treballaran durant tres setmanes en el recinte sobirà del castell. López, però, afirma que, amb les excavacions dutes a terme des del 2003, només s'ha consolidat un 2 per cent del conjunt del castell, documentat des del segle X, i actualment en mal estat de conservació i ple de runa.

Per aquest motiu, el segon pas, segons els arqueòlegs, és aconseguir que el propietari, tant del castell com de la petita església del poble –que estan dins la mateixa propietat privada–, en faci la cessió a l'Ajuntament, perquè, a partir d'aquí, les administracions puguin aportar subvencions per a la seva consolidació i difusió. Després d'un cert temps de manca d'acord, finalment els arqueòlegs han aconseguit convèncer l'Ajuntament del Pont d'Armentera de la importància de «mentalitzar-se del patrimoni que es té» i salvar el castell i l'església, segons Serra. El propietari ja ha autoritzat la cessió de l'església de Sant Llorenç –en pitjor estat de conservació que el castell i afectada per constants robatoris–, però ara faltaria incloure-hi el castell, que està situat a 830 metres d'altitud sobre el turó del mateix nom. «Han d'anar de bracet perquè formen un conjunt indivisible», ha remarcat López. Un altre castell, en l'opinió de López, que hauria de ser visitable és el de Saburella, a Querol: «Cal valorar aquest patrimoni i destinar-hi fortes inversions, ja que fins ara s'hi ha viscut d'esquena.»



Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.