dissabte, 26 de juliol de 2008 > «Recuperar la memòria és necessari perquè la guerra no torni mai més»
El president Montilla inaugura el centre 115 Dies, l'espai central del projecte de museïtzació de la batalla de l'Ebre
ROSER ROYO.
Corbera d'Ebre El president José Montilla va inaugurar a Corbera d'Ebre ahir, el mateix dia que es complien els setanta anys de l'inici de la batalla de l'Ebre, el centre 115 Dies. Es tracta de l'espai central del projecte de museïtzació de la batalla de l'Ebre, on es pretén donar una visió global dels 115 dies de combat de la que va ser una de les batalles més cruentes de la Guerra Civil Espanyola. Montilla va destacar en el seu discurs que la recuperació de la memòria no és una qüestió «de dretes ni d'esquerres, sinó de contraposició entre democràcia i autoritarisme». Per la seua banda, el conseller d'Interior i Relacions Institucionals, Joan Saura, va aprofitar per fer un reconeixement «especial» a les persones que van deixar la seua vida defensant els valors de la democràcia.
|
|
|
+ Montilla i Saura, durant la visita al centre 115 Dies, on van ser rebuts per manifestants contraris als parcs eòlics. Foto: J. FERNÁNDEZ
|
Estructurat en set grans àmbits, el centre 115 Dies de Corbera d'Ebre intenta explicar d'una manera entenedora la batalla de l'Ebre des d'un punt de vista global que inclou la visió militar, la política i la humana. El centre ocupa 450 metres quadrats, ha suposat una inversió d'un milió d'euros i és el més gran dels tres centres que actualment integren la xarxa del Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l'Ebre. L'exposició permanent comença amb una recreació del pas del riu amb què es pretén submergir el visitant en la nit del 25 de juliol del 1938, quan les tropes republicanes van creuar el riu Ebre per diferents punts i van atacar de sorpresa les tropes franquistes situades al marge dret del riu. Va ser l'inici de la batalla més cruenta de la Guerra Civil Espanyola, que va mobilitzar més de 250.000 homes i que va deixar un balanç de més de 130.000 morts. L'espai central s'ha batejat com 115 dies de combats i explica les ofensives i contraofensives, sense oblidar els factors militars, humans, polítics, estratègics i territorials. La mostra explica amb detall els preparatius de l'ofensiva republicana: l'objectiu era salvar Catalunya de l'aïllament i recuperar València, i les intencions de Franco, que en lloc d'ocupar Catalunya per Lleida va preferir recuperar l'últim pam de terreny perdut a l'Ebre, on tenia atrapades en un cul-de-sac les millors unitats de l'exèrcit popular. Especialment emotiu és l'últim àmbit de l'exposició, que inclou un audiovisual de vint minuts amb entrevistes a una vintena de persones de la Terra Alta i la Ribera d'Ebre que van viure el conflicte quan eren menuts. «Recuperar la memòria és bo principalment perquè la guerra no torni mai més», diu un dels entrevistats. «Vam trobar les finques fetes malbé i plenes de morts», assenyala un altre. «Després de la guerra anàvem a escola amb els calaixons de les bales: un, per assentar-nos i l'altre, per escriure.» «Et posaves malalt només de sentir el soroll», diu un altre dels entrevistats. Són els testimonis colpidors d'aquell episodi històric. «Encara queden moltes ferides obertes i esperem que aquest centre siga útil per tancar-les», va assenyalar durant la inauguració l'alcalde de Corbera, Sebastià Frixach.
|