Els edificis de nova construcció a setze municipis del Maresme podrien estar obligats a incloure mesures d'estalvi d'aigua si tira endavant la creació d'una ordenança en aquest sentit que impulsa el Consell Comarcal. Aquestes poblacions s'han mostrat interessades a implantar una normativa més curosa amb els recursos hídrics «com a mesura per fer front a futurs nivells d'excepcionalitat en la gestió de l'aigua». «La iniciativa es va començar a gestar mesos enrere, en plena crisi dels recursos hídrics a causa de la falta de pluges i quan es va plantejar el debat sobre quina havia de ser la responsabilitat municipal respecte al control del malbaratament de l'aigua», explica la consellera comarcal de Territori i Medi Ambient, Sílvia Tamayo (PSC). Llavors, el nivell d'excepcionalitat 2 que marcava el decret de sequera va afectar els municipis del centre i el sud del Maresme.
Tamayo, però, assenyala que des de l'organisme comarcal «es tutela» el procés per adoptar l'ordenança, però que serà cada Ajuntament «qui decidirà com i quan aplicar-la»
Aquests ajuntaments, reunits tots en el marc de la Taula de la Sequera, van acudir al Consell Comarcal perquè gestionés la creació d'un document marc en què es recollissin i es tipifiquessin les propostes a aplicar.
Els criteris mínims que haurien de complir tant els immobles de nova construcció com els edificis on es fa una important rehabilitació inclouen, entre d'altres, la instal·lació d'airejadors a les aixetes i dutxes; la col·locació de reguladors de pressió d'aigua d'entrada; l'ús de reutilitzadors de l'aigua sobrant de les piscines, de captadors d'aigua de pluja, de recirculadors de l'aigua de dutxes i banyeres, i de cisternes de vàters; l'aprofitament d'aigües subterrànies, i l'estalvi d'aigua en jardins. Entre els ajuntaments interessats n'hi ha de turístics, com ara Malgrat, Pineda i Santa Susanna, i d'altres on tradicionalment hi ha molta segona residència, com per exemple a Llavaneres i Caldes d'Estrac.