| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dijous, 28 de novembre de 2024


divendres, 25 de juliol de 2008
>

La Plataforma per la Llengua promou boicotejar Tele 5 per la seva adhesió al «Manifiesto»

Proposa enviar cartes de protesta a la cadena, als anunciants i a Indústria

G.BUSQUETS.
La Plataforma per la Llengua ha posat en marxa una campanya de boicot contra Tele 5 en senyal de protesta per l'adhesió de la cadena privada de Mediaset al Manifiesto por la lengua común. L'entitat proposa fer un enviament massiu de cartes a través de correus electrònics a la direcció de Tele 5, als seus anunciants i al Ministeri d'Indústria, com a manifestació de queixa per la iniciativa. En la carta adreçada al conseller delegat de Tele 5, Paolo Vasile, es fa saber que el signant deixarà de mirar la cadena.


+ Imatge de la seu de Tele 5, a Fuencarral, Madrid. Foto: TELE 5

Tot i que hi havia hagut diverses iniciatives particulars de cadenes de correus electrònics per internet incitant al boicot, aquesta campanya és la primera organitzada per una entitat. La Plataforma per la Llengua proposa, sota el títol Atureu el racisme lingüístic, un enviament massiu de cartes tant a la cadena privada com als anunciants i també al ministre d'Indústria, Miguel Sebastián, per evidenciar el malestar dels catalanoparlants respecte a l'adhesió de Tele 5 al Manifiesto.

Segons les cartes redactades per la plataforma, que es troben disponibles a la web www. plataforma-llengua.cat/telecinco/ per a tothom que vulgui signar-les i enviar-les, el Manifiesto «no només considera els parlants de català, de gallec i de basc ciutadans de segona, sinó que expressa una posició totalment contrària a la diversitat cultural i el multilingüisme, realitats plenament arrelades a l'Europa dels nostres dies». La carta de queixa a Paolo Vasile –de la qual s'han escrit tres versions, en català, castellà i italià– considera «que l'adhesió de Tele 5 al Manifiesto és molt greu, perquè un mitjà de comunicació privat en règim de concessió de l'espai radioelèctric públic té el deure de promoure els valors democràtics, de tolerància i de protecció i respecte a les minories». El text adreçat a Vasile defineix l'adhesió al Manifiesto «no només com una enorme falta de respecte a la llengua i la cultura d'alguns dels més populars professionals que treballen a Tele 5, sinó també a la mateixa audiència de Tele 5 a Catalunya». La carta a Paolo Vasile conclou que afegint-se al Manifiesto la cadena considera els espectadors catalanoparlants «ciutadans de segona» i que, per tant, el signant deixarà de mirar Tele 5, un comportament que a més farà extensible a familiars, amics i companys.

Pel que fa al text adreçat al Ministeri d'Indústria, com a regulador de l'espai radioelèctric, s'indica que Tele 5 «no s'ha limitat a adherir-se públicament al text, sinó que el seu conseller delegat, Paolo Vasile, ha ofert als autors del manifest les instal·lacions de la cadena per difondre aquestes idees contràries als principis democràtics». El text recorda que aquest «fet és especialment greu» i demana que prengui les mesures legals i administratives oportunes perquè Tele 5 rectifiqui.

Finalment, als anunciants se'ls envia una carta –també hi ha una versió en anglès– en què se'ls demana que «es queixin a Tele 5 per la seva actitud discriminatòria cap als seus consumidors i que deixin d'anunciar els seus productes i serveis a Tele 5». La carta adverteix als anunciants que si no rectifiquen el signant buscarà «alternatives als productes que els seus anuncis ofereixen».



 NOTÍCIES RELACIONADES

>«Manifiesto»

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.