| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 8 de novembre de 2024


dijous, 10 de juliol de 2008
>

Ascó I no va advertir el CSN de la detecció d'una partícula a la sabata d'un treballador

La troballa va tenir lloc l'endemà de la fuita radioactiva, segons l'acta de la inspecció que ha fet públic ara els fets

J. PRADES. Tarragona
El dia 30 de novembre de 2007, l'endemà de l'emissió de partícules radioactives a l'atmosfera que va tenir lloc a la central nuclear Ascó I, «en un comptatge del Quicky [l'aparell de mesura del personal de la central] es va detectar una partícula a la sabata d'un treballador que havia treballat a la zona de penetracions de vapor principal» de la planta. No va ser fins a la inspecció que el Consell de Seguretat Nuclear (CSN) va fer entre el 24 d'abril i el 7 de maig del 2008 que l'inspector resident a la central es va assabentar d'aquest fet, segons es pot llegir a l'acta que, amb data 30 de juny del 2008, ha fet pública el CSN aquesta setmana. Segons el document, «la sabata va ser entregada pel personal de dosimetria a personal de protecció radiològica operacional embolicada amb plàstic».


+ La Coordinadora Anticementiri Nuclear de Catalunya, davant del complex nuclear d'Ascó. Foto: J.F.

En l'acta s'hi afegeix que el cap d'explotació de la central «abans del dia 5 d'abril del 2008 no havia tingut coneixement que el 30 de novembre del 2007 en un comptatge del Quicky s'havia detectat una partícula en una sabata d'un treballador». En el document es fa una descripció temporal dels fets des del 14 de març del 2008, quan la central va trobar les primeres partícules a l'exterior de la planta, fins al 4 d'abril, el dia abans que l'opinió pública tingués notícia de la fuita denunciada per Greenpeace:



14 DE MARÇ.
Cap a les 11.30 h, el tècnic de protecció radiològica troba contaminació a la zona exterior de la zona controlada (llentia) i amplia la vigilància a 14 punts, 12 dels quals amb activitat radioactiva. «El titular va sospitar que dita contaminació podria tenir l'origen en el fet que en acabar la recàrrega dita zona no hagués quedat correctament descontaminada», diu el CSN, «o que provingués del camió de transport de residus radioactius que estava aparcat a la zona». El cap de protecció radiològica i la cap ALARA (acrònim anglès de As low as Resonably Achievable, tan baix com sigui possible) van manifestar que no van tenir coneixement durant el dia 14 de la detecció d'aquesta contaminació.

17 DE MARÇ.
El tècnic de protecció radiològica va rebre instruccions del supervisor de protecció radiològica de prioritzar els treballs de descontaminació i fer constar en els formats de vigilància com quedava la zona després de la descontaminació, i de conservar els materials recollits per a la seva posterior valoració. Arran de la inspecció, el CSN afirma que «en el registre del dia 17.03.2007 hi figura expressament que les mesures es van realitzar després d'haver descontaminat i que no hi ha registre de la contaminació trobada», i afegeix: «Així mateix, s'ha verificat que a partir d'aquest moment, en cap dels registres de les vigilàncies consta la contaminació trobada ni apareix mencionat si hi ha hagut retirada de la contaminació».

Per aquest motiu el personal encarregat dels treballs de descontaminació va ser apartat de les tasques de neteja de la llentia a partir d'aquesta data. El mateix dia, el cap de protecció radiològica «va comentar» al cap d'explotació la detecció de la contaminació del dia 14, «però van quedar per al dia següent», i li va proposar l'obertura d'un «succés d'experiència operativa pròpia». El CSN fa notar «que existeixen contradiccions» sobre si la nova contaminació va aparèixer el dia 17 o el 18.



18 DE MARÇ.
El cap de protecció radiològica va revisar el registre de la contaminació detectada el dia 14 i va comprovar que «les dades que es recollien en aquest format no coincidien amb la informació que se li havia subministrat».

Segons el director de la central (aleshores Rafael Gasca, destituït després de la fuita), «el cap de protecció radiològica, en un passadís, va informar-lo de la contaminació» detectada el dia 14 «i que no era un succés notificable».



19 DE MARÇ.
«De les declaracions del personal entrevistat no s'ha pogut deduir si el dia 19 es va trobar o no contaminació», conclou el CSN.

25 DE MARÇ.
Fins aquest dia la inspecció resident no va tenir notícia de cap dels fets ocorreguts des del dia 14. Segons va dir el cap d'explotació a l'inspector del CSN, «el succés no era notificable degut al fet que la contaminació havia estat retirada en menys de 24 hores». Entre els dies 25 i 28 de març «es van trobar i recollir punts amb contaminació, tot i que no ha estat possible saber les dates concretes en què va ser detectada i netejada».

26 DE MARÇ.
En l'acta del comitè de seguretat nuclear de l'explotador no hi ha constància que es comentin els successos d'aparició de contaminació.

27 DE MARÇ.
No es vigila la llentia. En el comitè de seguretat nuclear de la central no es va informar l'inspector resident «de cap dels successos d'aparició de contaminació esmentats».

28 DE MARÇ.
El cap d'explotació manifesta «que no va poder comunicar a la inspecció resident l'aparició de nova contaminació a partir del dia 17.03.2008 perquè es va assabentar d'aquesta a partir del succés notificable del 04.04.2008».

31 DE MARÇ A 2 D'ABRIL.
En netegen 15 punts de la llentia; es detecta contaminació en un colze de l'edifici de contenció pròxim a la llentia i es puja a les terrasses per inspeccionar-les. També es detecta que els conductes de ventilació estan contaminats i es dedueix que la contaminació havia sortit de l'edifici de combustible, fet que no es va comunicar a la resta de l'organització de la planta.

3 D'ABRIL.
L'inspector del CSN pregunta al cap d'explotació per què hi ha personal de protecció radiològica a les terrasses i aquest contacta amb el cap de protecció radiològica, que informa del succés. «Davant la manifestació dels inspectors que consideraven que es tractava d'un succés notificable, el cap de protecció radiològica va argumentar que, segons els criteris de notificació acordats entre Unesa [l'Associació Espanyola de la Indústria Elèctrica] i el CSN, només es parlava «de contaminació superficial i no de partícules, i es deia que si la zona es recupera en menys de 24 hores el succés notificable no era notificable».

El director de la central manifesta «que no era conscient» que amb posterioritat al 14.03.2008 i fins al 03.04.2008 es realitzessin treballs de neteja de la llentia, i que va tenir coneixement de la contaminació de les terrasses el dia 3.



4 D'ABRIL.
75 punts contaminats «a les terrasses dels edificis d'aigua d'alimentació auxiliar, CAT, dièsel i turbines i a la cota 50 de l'emplaçament de la Unitat I». Diu el CSN que «a la manifestació dels inspectors que consideraven que es tractava d'un succés notificable, el cap de protecció radiològica va insistir en els arguments donats el dia anterior per no considerar el succés notificable», i que va donar a l'inspector un mapa amb els punts on s'havien trobat partícules i la informació següent: els monitors de radiació de la xemeneia «no havien registrat cap indicació» i cap treballador havia rebut contaminació interna o superficial.

«A les 12.15 h va tenir lloc una conversa telefònica, que havia estat sol·licitada i gestionada per la inspecció resident amb el coordinador de la inspecció resident, amb personal tècnic del CSN, després de la qual el titular va notificar el succés a requeriment del CSN.»



 NOTÍCIES RELACIONADES

>Sense vigilància els dies festius

>Ascó I no va avisar el CSN de la detecció d'una partícula radioactiva a la sabata d'un treballador

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.