«Girona i Catalunya estan perdent pes econòmic en relació amb l'Estat i és preocupant que ja no estiguem exercint de motor», lamenta la presidenta de Pimec Girona, Mariona de Puig, la qual reclama «eines per canviar aquesta tendència». En aquest sentit, De Puig és partidària de centrar els esforços en àrees estratègiques d'activitat, en les quals estigui garantida la reacció a les mesures que es puguin impulsar. «Demanem especialment una intervenció de les entitats bancàries, de manera que posin els mitjans perquè les empreses no tinguin mancança de recursos econòmics per poder impulsar el seu ascens», exposa De Puig, la qual també reclama a l'administració que sigui menys restrictiva burocràticament. En aquest sentit, la patronal exigeix «facilitats i pocs entrebancs» per tal de garantir la màxima rapidesa possible en la sortida de la crisi.
La presidenta de Pimec apunta que sectors com l'agroalimentari, el turisme, el logístic, el de les energies alternatives, el metal·lúrgic o el de serveis a les persones s'han de considerar estratègics per a la recuperació del potencial econòmic gironí.
A més, fa una crida a les pimes gironines perquè impulsin les exportacions. En aquest sentit, remarca que la major part dels problemes d'impagaments es produeixen en els mercants interiors.
En la presentació de l'Anuari de la Pime Catalana, Bonal va destacar que es fa difícil saber quan la crisi tocarà fons: «Si el petroli es posa a 200 dòlars, hi haurà més inflació, pujaran els interessos i anirem a pitjor, però si s'estabilitza, es poden obrir les expectatives d'un canvi de tendència.»