| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 27 de setembre de 2024


dimecres, 9 de juliol de 2008
>

Els alcaldes de la conca de la Muga demanen que a l'estiu es flexibilitzi el decret de sequera

Consideren que les mesures afecten els serveis al turisme

JOSEP PUIGBERT. Figueres
L'embassament de Boadella està al 32,5% de la seva capacitat i és, amb diferència, el que té el nivell més baix de tot Catalunya. Per tant, l'Alt Empordà és l'únic lloc del país on es manté el nivell 2 d'emergència i el decret de sequera, que, entre altres coses, prohibeix regar, omplir piscines o que funcionin les dutxes de les platges. En molts casos aquestes mesures no es compleixen i els alcaldes volen demanar al Departament de Medi Ambient que es puguin flexibilitzar els mesos d'estiu.

Només si l'embassament de Boadella supera el 50% s'aixecarà el decret de sequera a l'Alt Empordà, que és l'única comarca de Catalunya on encara s'aplica. Les pluges de la primavera, però, van flexibilitzar la rigorositat de les mesures que van adoptar en un moment que tot el país patia els efectes de la sequera. Els altres embassaments s'han anat omplint, però el de Boadella amb prou feines ha augmentat un 10% el nivell que tenia al març i el seu volum actual és de 19,86 hm³ (32,51%) quan fa un any estava al 45,86%.

Els alcaldes de la comarca, però especialment els dels municipis turístics del litoral, demanen que es flexibilitzi la situació i així ho van discutir en una reunió que van mantenir dilluns els responsables municipals dels set municipis més grans de l'Alt Empordà i els del Consell Comarcal i aquest tema es va tornar a posar sobre la taula en un consell d'alcaldes que van mantenir ahir a Roses. «No em vull imaginar tot l'estiu amb el decret de sequera amb el que això suposa pels turistes», va dir ahir el president de l'organisme comarcal i alcalde de Llançà, Pere Vila. A la pràctica, el decret significa que no es pot regar o que no hi haurà aigua a les dutxes de les platges. «Si això no funciona, entre els turistes es crearà una mala imatge que pot acabar afectant tot el sector i repercutir en anys posteriors», ha comentat Vila. De moment volen demanar al Departament de Medi Ambient i al Consorci de la Costa Brava quina és la situació real i quines mesures es poden adoptar per fer compatible l'estalvi d'aigua amb els serveis públics.



CONNECTAR TER I MUGA


D'altra banda, el diputat de CiU al Parlament i president de CDC a Girona, Eudald Casadesús, va plantejar divendres passat a Figueres la connexió de les conques de la Muga i del Ter per assegurar l'aigua al nord de les comarques gironines. «El Ter, que és un riu gironí, fa anys que porta aigua cap a Barcelona i en canvi no hi ha connexió cap al nord per abastir altres comarques gironines», va dir.

Tots els municipis de l'Alt Empordà treuen l'aigua de Boadella i de la conca de la Muga, exceptuant-ne alguns com Portbou, que disposa d'un petit embassament propi. Casadesús també va estar d'acord amb el que defensen els alcaldes de la comarca ja que considera imprescindible que el sector turístic no tingui restriccions d'aigua durant la temporada d'estiu.



 NOTÍCIES RELACIONADES

>Baltasar visita la dessalinitzadora

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.