Joaquim Casellas, responsable de l'empresa Movinmarine, d'Empuriabrava, que ha fet la cartografia, explica que durant els treballs per posar al descobert el fons de les illes Medes en 3D per als 65.000 submarinistes que anualment la visiten es va detectar l'existència d'aquest riu submarí, que del massís del Montgrí, i passant a 8 metres per sota del fons, arriba fins a les illes Medes.
Casellas explica que durant els seguiments dels aqüífers es va constatar una dada important, de la qual ja es tenia constància: l'aportació d'aigua dolça a l'illa és tan gran que els submarinistes noten un descens de temperatura de 2 graus. Amb la tecnologia actual es va poder constatar i resseguir aquest riu. Precisament, i segons Casellas, per dur a terme aquests treballs en profunditat es van haver de reformar i modificar aparells; això va implicar sobrevolar les illes per detectar les aportacions d'aigua dolça i resseguir-les fins al cor de la Meda Gran: «El treball pensem que és important perquè és la primera guia submarina que inclou resultats s'investigació científica; això ens permet donar a conèixer i ajudar a protegir el medi submarí, a més de donar una àmplia i detallada visió dels seus fons».
L'Associació d'Estudis de la Mediterrània Bufalvent col·labora en la interpretació de les dades biològiques i els hàbitats. Per Casellas, aquest descobriment obre un important interrogant: «¿Seríem capaços de reproduir la bellesa d'aquests fons en un futur, en un altre indret, estudiant com afecta aquesta aportació d'aigua dolça? L'empresa col·labora amb universitats i departaments de física aplicada de la UPC.