Sebastián va atribuir a l'entrada dels inversors institucionals i a una regulació dels mercats «laxa» l'existència d'una «bombolla» en el sector petrolífer. Les operacions en els mercats de futurs dels fons d'inversió han suposat un increment de la demanda de 850.000 barrils diaris, segons va dir el ministre. No obstant això, també va assenyalar que l'oferta de petroli és «insuficient» i va assegurar que mentre que en els últims anys el consum ha crescut un 15%, l'OPEP ha reduït la seva producció un 0,3%.
En la mateixa línia, el comissari europeu d'Energia, Andris Piebalgs, va apostar per l'adopció de mesures que introdueixin més transparència en els mercats internacionals per donar seguretat als inversors i confiança als consumidors. En la seva opinió, tant consumidors com productors comparteixen l'objectiu de mantenir les indústries del gas i el petroli i un preu estable de les matèries primeres, interessos que necessiten un mercat «transparent, eficaç i objectiu» que doni seguretat a les inversions.
Per contra, el president de la petroliera Repsol- YPF, Antonio Brufau, va minimitzar la influència de l'especulació en els elevats preus, tot i que va reconèixer que les inversions financeres han acudit a les matèries primeres com a valor refugi enfront de la conjuntura econòmica, la debilitat del dòlar i l'alça dels tipus d'interès. Per al directiu, l'element determinant en la pujada del petroli és l'expectativa de creixement de la demanda de les economies emergents. Brufau hi va afegir que, a diferència d'altres crisis del petroli com ara la dels anys setanta, ara els països emergents poden compensar parcialment els alts preus de l'energia amb una mà d'obra «molt competitiva», i va recordar els alts impostos sobre el carburants, contra els quals les companyies «no poden dir res».
El conseller delegat de British Petroleum, Tony Hayward, va negar que el mercat s'enfronti a «una bombolla especulativa» i va coincidir amb Brufau en la importància del creixement del consum, que és degut principalment a les necessitats de països com ara la Xina i l'Índia. Hayward va explicar que les reserves i jaciments estan pendents d'explorar i que els principals problemes «no són geològics sinó polítics» i va advocar per una «nova era» de relacions entre consumidors i productors «basada en la reciprocitat».
El president executiu de l'angloholandesa Royal Duch Shell, Jeroen var der Veer, va assenyalar que l'encariment del petroli és un problema complex del qual no es pot responsabilitzar únicament els mercats financers. El president de la russa Rosneft, Serguei Bogdantxicov, va confiar que els governs prenguin les mesures necessàries per garantir l'augment de la producció de petroli i gas.