| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dissabte, 21 de desembre de 2024


dissabte, 21 de juny de 2008
>

La UAB i la UPF trenquen l'acord amb el govern d'exigir català als professors

Totes dues universitats continuaran contractant docents que no sàpiguen la llengua catalana

MARCEL BARRERA. Barcelona
L'acord entre els rectors i el govern d'exigir català als professors no ha durat ni onze dies. En una frase, ha quedat fet miques. La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i la Universitat Pompeu Fabra (UPF) es van desmarcar ahir obertament del pacte assolit en el marc del Consell Interuniversitari de Catalunya i van assegurar que no el compliran. Per la vicerectora de la UAB, Dolors Riba, el pacte és «incompatible» amb l'arribada de talent estranger, i la seva universitat «no anirà en la direcció» d'exigir català. La UPF, per la seva banda, va dir que no canviarà la seva política i que sempre ha defensat la «no-exigència» del català.




+ La comissionada Blanca Palmada i, al costat, el rector de la UPF, a dalt, i el de la UAB. Foto: EL PUNT

L'acord a què van arribar els rectors i el govern el dia 11 a Girona, en una reunió del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC) que es va mantenir en un secret absolut, ha quedat en no res. La vicerectora d'assumptes acadèmics de la UAB, Dolors Riba, va explicar ahir que la seva universitat «no veu bé» que en el moment de fer el concurs per guanyar una plaça es demani el certificat de nivell C de català, perquè això és del tot «incompatible» amb la política de professorat de la UAB i la carrera acadèmica que estan començant a engegar a la universitat. Quan se li va preguntar directament si la UAB complirà aquest acord, Riba va dir: «No anirem en la direcció de posar el certificat per davant en les oposicions per accedir a la universitat.» «Estem buscant una plantilla de professorat de qualitat i la llengua no pot ser un obstacle», hi va afegir després, en una conversa amb els periodistes.

Un portaveu de la UAB va assegurar ahir que el seu rector, Lluís Ferrer, ja va fer «explícit el seu desacord» amb la proposta del govern durant la reunió del CIC, encara que no va voler entrar a valorar si s'aplicarà el pacte. Segons assegura el govern, la UAB no s'hi va oposar en el moment que es va haver de decidir si s'acceptava la proposta per exigir el català. Aquesta posició de la UAB va causar una gran sorpresa ahir al comissionat per a Universitats, que només vint-i-quatre hores abans havia anunciat l'acord amb totes les universitats per exigir el nivell C de català. «No es va arribar a votar perquè no va caldre, l'acord va ser unànime i per assentiment», va explicar ahir a El Punt la comissionada per a Universitats, Blanca Palmada, que hi va afegir que «només cal mirar l'acta de la reunió» per saber com va anar.



LA UPF NO CANVIARÀ


Per si la polèmica no estava prou encesa amb la reacció de la UAB, a mitja tarda fonts oficials de la Universitat Pompeu Fabra van assegurar que l'acord «no implica cap canvi en la política del professorat i que continuaran aplicant la mateixa política per atraure el talent de fora de Catalunya». La UPF, que va assenyalar que vol mantenir el seu «perfil d'universitat oberta i internacional», va assenyalar que la UPF «sempre ha defensat la no-exigència en el moment de l'accés a la plaça».

Aquesta posició de la UPF va caure com una galleda d'aigua freda en el comissionat. L'acord, si en algun moment hi va ser, es trencava del tot. Especialment sorprenent va ser la posició de la UPF, que a través del seu rector en funcions, Jaume Casals, va expressar en la reunió del CIC que segurament havia arribat l'hora de demanar el català. Segons un alt càrrec d'una important universitat, la defensa aferrissada que aquestes dues universitats fan de l'excel·lència del professorat per justificar la seva oposició a l'exigència del català, «amaga la ideologia» dels seus rectors i és un «argument fals». Aquest mateix alt càrrec va qualificar de «deslleialtat» amb el CIC la posició de la UAB i la UPF alhora que va qualificar de «joc dels disbarats» el que va anar succeint ahir.



DIVISIÓ A L'ACUP


Les reaccions d'ahir també obren una divisió important en el marc de l'Associació d'Universitats Públiques de Catalunya (ACUP), que a través de la seva presidenta, Anna Maria Geli, va defensar dijous l'acord amb el govern i va assegurar, contràriament al que van dir ahir la UAB i la UPF, que el pacte «no tanca la porta a ningú i a més garanteix que cap expert internacional quedi exclòs de les universitats catalanes».

 NOTÍCIES RELACIONADES

>Palmada, de mitjancera

>De la Vega veu el pacte «raonable»

>La UAB i la UPF es neguen a exigir el català als nous professors

>La UAB i la UPF es neguen a exigir als nous professors que sàpiguen català

>La UAB es desmarca de l'exigència del català al professorat

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.