| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | diumenge, 24 de novembre de 2024


dimecres, 18 de juny de 2008
>

Contra la vella cultura de l'aigua

L'assessor Narcís Prat diu que la Generalitat no preveu apujar les tarifes, tot i que el deute de l'ACA és de 1.200 milions

GUSTAU MORENO. Tortosa
El catedràtic d'ecologia de la Universitat de Barcelona, Narcís Prat, va advertir ahir a Tortosa que el cost del cicle de l'aigua a Catalunya és deficitari, i que el deute de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ja ha assolit els 1.200 milions d'euros. Prat, que participava en una jornada d'experts de totes les universitats de la Xarxa Vives que es feia al campus de les Terres de l'Ebre de la URV, va lamentar que la gestió de l'aigua s'haja polititzat, i va remarcar que Catalunya «no té un problema científic, sinó de gestió dels recursos hídrics». De fet, el professor Pedro Arrojo va alertar que si no soluciona el dèficit de l'ACA el pas següent serà la privatització de la gestió de l'aigua, ja que els ciutadans acceptaran millor una pujada de tarifes per part de l'empresa privada.


+ Pedro Arrojo i Narcís Prat, al centre de la imatge, durant la jornada interuniversitària d'ahir a Tortosa. Foto: G.M.

Narcís Prat i Pedro Arrojo van tornar ahir a Tortosa, superat el conflicte pel transvasament de l'Ebre a Barcelona, per participar en una jornada interuniversitària de treball sobre recursos hídrics. La trobada havia estat organitzada per la Xarxa Vives d'Universitats al campus de les Terres de l'Ebre de la URV, i les paraules de Prat i Arrojo eren molt esperades, ja que el catedràtic d'ecologia i el professor de la Universitat de Saragossa van ser criticats per la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) durant la gestió de la sequera a Catalunya. «És un tema molt polític i molt polititzat», va lamentar Prat, que durant l'última polèmica pel transvasament a Barcelona va acabar retirant el seu suport inicial a la polèmica interconnexió de xarxes.

Segons va dir Prat, el país necessita «una administració que pensi més en els ciutadans» i que promogui la sostenibilitat social, ja que no es podrà aplicar la nova cultura de l'aigua sense comptar amb els ciutadans. L'expert també va criticar la poca implicació del govern català per fomentar la participació ciutadana i la constitució dels anomenats consells de conca. A més, Prat també va dir que menys de l'1% dels treballadors de l'ACA es dediquen a fomentar la participació ciutadana, i que menys del 5% treballen en planificació. En aquest sentit, l'assessor de la Generalitat també va qüestionar el model d'ordenació territorial, ja que el nou pla de l'àrea metropolitana preveu un creixement demogràfic d'un milió d'habitants més per a l'entorn de Barcelona. Prat també va posar en dubte la viabilitat del regadiu Segarra-Garrigues i va apostar per aprofundir més en la sostenibilitat, tot i que va admetre que també hi ha científics que donen suport al transvasament del Roine.



 NOTÍCIES RELACIONADES

>Instal·laran barreres físiques a l'Ebre per evitar inundacions

>Arrojo alerta de la privatització de l'aigua a Catalunya

>«Portar aigua del Roine és un disbarat»

>Mediterrània avisa que la concessió del CAT serà aviat insuficient

>La PDE emmarca la VIII Piraguada Popular en els actes per celebrar la suspensió del transvasament

>La Cambra de Comerç reivindicarà la navegació amb una travessia per l'Ebre

>«Per la CHE no és una prioritat»

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.